IWIW klubom

Írországi Magyarok Közössége

Facebook

Magyar szolgáltatók Írországban

Iratkozz fel a listára, így folyamatosan tudod figyelni a magyar érdekeltségű vállalkozások akcióit, valamint ha szükséged van bármilyen szakemberre, egyszerűen utána nézhetsz, hogy a környezetedben esetleg magyar szakembert találsz e.A lista folyamatosan bővül.

Friss topikok

  • Dubbud: SZIA! Írtam facen (2016.06.06. 12:02) Kérdezz-felelek
  • Angéla S Alt: Sziasztok..segítségre lenne szükségem..mi történik ha llejart a jogsim es megfog a rendőr??Bíróság... (2014.11.01. 17:47) Jogosítvány
  • cukornita: @Gyöngyi Maka: Dublin 8 mint ahogy a tobbi kerulet is eleg nagy, nem tudom neked pontosan megmon... (2014.05.25. 11:15) Dublini kerületek
  • Ivy13: Köszönöm szépen a gyors reagálásodat :) Kedves tőled :) (2013.01.26. 10:11) Milyen dokumentumokat érdemes magunkkal hoznunk?
  • marika72: @cukornita: Kedves Cukornita, Köszönjük szépen a válaszokat mindkét témában, ez alapján megprób... (2012.05.07. 23:22) Első szülői értekezlet

Ezekről írtam

Tartalom

Külfüldön élő magyarokat érintő jogszabályváltozások-2013,márciustól

2013.03.22. 10:06 | cukornita | komment

Címkék: dokumentumok munkavállalás információk írország indulás.előtt írországi.magyarok

2013.március 1-én új jogszabály változásokat jelentettek be, mely a külföldön élő magyarokat érinti.

Alább a jogszabály változás lényegének összefoglalása található.

1., Március 1-jén módosult a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI törvény. A módosítás nem tartalmaz új kötelezettséget. A magyar állampolgárok külföldre távozásakor kötelező kijelentkezését 19 éve hatályos szabály tartalmazza. Március 1-je előtt azoknak, akik ideiglenesen, 3 hónapot meghaladóan költöztek külföldre, kötelezően be kellett jelenteniük a három hónapon túli ideiglenes külföldi tartózkodást, azoknak pedig, akik a végleges külföldi letelepedés szándékával hagyták el az országot, a külföldi letelepedést. Ezek a szabályok közel 20 éve élnek.

2., Március 1-jén az változott, hogy megszűnt az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentési kötelezettsége, vagyis a rémhírekkel ellentétben nemhogy új kötelezettség keletkezett, hanem pont ellenkezőleg, egy eddig meglévőt töröltek el, s ezután már csak a végleges külföldi letelepedést kell bejelenteni. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a „…polgárnak azt a tényt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, bármely járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél” be kell jelentenie. A jogszabály nem határoz meg határidőt és időtartamot. A lényeg az állampolgár szándékán van, tehát az állampolgár döntése az, hogy külföldi letelepedés céljából hagyja el az országot, vagy sem. Ha a szándéka a letelepedésre irányul, akkor terheli bejelentési kötelezettség. Nincs a jogszabályban időbeli határ arra, hogy mikortól számít a távozás külföldi letelepedésnek. Ez az állampolgár belátására van bízva. A szándék számít, nem az időtartam.

3., Aki korábban bejelentette az ideiglenes külföldi tartózkodását, annak nem kell semmit tennie. Csak akkor van dolga, ha most úgy dönt, hogy a végleges letelepedést is bejelenti.

4., A törvény nem tartalmaz szankciót. Azonban következmény lehet, hogy például a kiskorú gyermek esetében ha nem jelentették be a távozást, akkor a gyermeket iskolaköteles kora elérésekor a gyámhivatal keresni fogja, hogy az iskoláztatási kötelezettséget teljesítették-e a szülők.

5., Ha valaki kiskorú gyermeke külföldi letelepedését szeretné bejelenteni, kell a magyarországi lakóhely szerinti gyámhivatal jóváhagyása. Ez a gyermek érdekében történik, az a cél, hogy bizonyos legyen benne a magyar hatóság, hogy a gyermek fejlődése és iskoláztatása biztosítva lesz. Ez sem új kötelezettség, nagyon régóta így van.

6., A végleges külföldi letelepedéskor a személyi igazolványt és a lakcímkártyát le kell adni. Ezt követően útlevéllel tudja magát az állampolgár igazolni, lakcímkártyát pedig újat fog kapni, amely azt tartalmazza, hogy "külföldön élő magyar állampolgár", pontos lakcímet nem. A lakcímkártya kiállítására az állampolgár érdekében kerül sor, azért, hogy ha például Magyarországon ügyet intéz, akkor az útlevele mellett igazolni tudja, hogy külföldön él (például banki ügyintézésnél), valamint akkor is egyszerűbbé teszi a későbbi útlevél eljárást, ha esetleg akkor kérelmezi a magyar állampolgár az új útlevelét, amikor a régi már lejárt.

7., A magyar állampolgárokat, ha külföldre költöznek, háromféle bejelentési kötelezettség terheli:
- lakcímnyilvántartás – ez abban az esetben, ha külföldi letelepedés szándékával hagyja el az országot (lásd előző pontok)
- TB (társadalombiztosítás) szervek felé – minden esetben, ha 3 hónapon túli időtartamra történik a távozás és Magyarországon megszűnik a járulék fizetés (például már nem munkavállaló az állampolgár) – ilyenkor külföldön fizet társadalombiztosítást az állampolgár
- NAV (adóhivatal) felé – minden esetben, ha 3 hónapon túli külföldi tartózkodás (munkavállalás, vállalkozás stb.) céljából elhagyja az állampolgár az országot
A bejelentési kötelezettségek közül az elsőt lehet a konzulátuson is, míg a másik kettőt csak a két hatóságnál intézni. 

Fontos hangsúlyozni, hogy a TB és az adóhivatal felé a bejelentési kötelezettség szintén nem most keletkezett, hanem nagyon régóta élő, évtizedes szabály. Ezek közül a társadalombiztosítási kötelezettség elmulasztása azzal a következménnyel jár, hogy az állampolgárt folyamatosan terheli a biztosítás fizetési kötelezettség (jelenleg kb. 6.600 Ft/hó), amelyet a hatóság legfeljebb öt évre visszamenőleg bármikor követelhet. A TB és NAV eljárások ügyében a konzulátusoknak nincs hatásköre, ezért ezeket mindenképpen otthon kell elintézni.

Maternity Benefit (anyasági támogatás)

2013.02.07. 09:54 | cukornita | komment

Címkék: szülés járulék dublin írország gyes gyermekkel maternity.hospital allowance maternity Maternity.benefit

Az anyasági támogatásra azon szülési szabadságon lévő munkavállalók jogosultak, akik meghatározott ideig fizették a társadalombiztosítási járulékot. A támogatást hat héttel a szülési szabadság megkezdése előtt kell igényelni. A támogatást hetente fizetik, mértéke a korábbi munkabértől függ.

Az anyasági támogatást 26 héten keresztül folyósítják. Szülési szabadságra a szülés várható időpontját megelőző minimum 2, maximum 16 héttel kell elmenni.

Alapesetben a támogatás a szülési szabadság megkezdését megelőző 12 hónapban történt 39 heti járulékfizetéshez kötött. Amennyiben a szülést megelőző évben is történt 26 heti befizetés, a támogatáshoz 26 heti járulékfizetés is elegendő.

Írországban az anyasági támogatás igénylése során beszámítják a más uniós tagországban történt járulékfizetést is.

Bővebben a Maternity Benefitről itt olvashatsz.

Melyik bankot válasszuk?

2013.02.01. 10:17 | cukornita | komment

Címkék: dublin bankkártya információk írország indulás.előtt

Ezen a linken az Írországban található bankok összehasonlítását találhatod.Mennyi a számlavezetési díj, az egyes tranzakciók árai stb...és ezek alapján ki-ki kiválaszthatja a számára megfelelőt.

Nagyon FONTOS, olvasd el!

2012.12.28. 23:20 | cukornita | komment

Címkék: dublin munkavállalás információk írország indulás.előtt

Sziasztok!

 

Naponta kapom az érdeklődő maileket ismerősöktől és ismeretlenektől egyaránt, amiben információkat kérnek a kitelepedéssel, kinti munkavállalással kapcsolatban. Most bevallom, gyakran már fárasztó ugyanazokra a kérdésekre ezredszer is ugyanazokat a válaszokat megírni. Ezért gondoltam arra, hogy nyitok a témának egy külön oldalt, felpakolom ide azokat az információkat, amelyek fontosak lehetnek az újonnan ide érkező embereknek. Egy dolgot még itt az elején megjegyeznék.

Dublini útvonaltervezés tömegközlekedéshez

2012.11.22. 08:24 | cukornita | komment

Címkék: közlekedés busz dublin villamos bicigli információk írország útvonaltervező dublin.bus

Bizonyára más is volt már olyan helyzetben, hogy el akart jutni A-ból B-be, de hiába is van a DublinBus honlapján az útvonaltervező, ha a kiindulási és érkezési cím nem egyetlen egy busz útvonalán van, akkor nem dob ki semmilyen megoldást.Még akkor is használhatatlan, ha mindkét cím buszútvonalon van, de mondjuk át kell szállni egyik buszról a másikra.

Nemrégiben ráakadtam egy oldalra,a Hit the Roadra, ahol nagyon egyszerűen használható útvonaltervezővel van dolgunk.Kiindulási és érkezési cím beírása után azonnal kidobja a lehetséges útvonalakat, milyen buszokat kell igénybe vennünk, és ha valamelyik megtetszik, nem csak a busz számát írja be, hanem egyből át is visz a DublinBus honlapjára, ahol a busz indulásának idejét csekkolhatjuk.

A Hit the Road linkje

Dublin-bikes

2012.10.16. 08:23 | cukornita | komment

Címkék: közlekedés dublin bicigli információk írország dublin bike

Dublin city több pontján is látni az alábbi képen bemutatott bicigliket. Ezek a biciglik bérelhetőek, és ami nagyszerű benne, a város egyik pontján felveszed, tekersz vele egy darabig, aztán a másik ponton lerakod.

Az igénybevételéhez először is szükséges egy internetes regisztráció, melyet ezen a linken tudsz megtenni.

Itt élőknek ajánlatos az éves kártyát kiváltani, melynek ára 10 euró per év.Ha megvan a kártyád, akkor minden használatkor az első fél óra ingyenes, utána időtartamtól függően vannak a tarifák.

Gondoltak a turistákra is, nekik vannak kitalálva a 3 napos bérletek, mellyel szintén az első fél óra használat ingyenes, utána kell csak fizetni. Bővebb infót szintén a fentebb megadott linken találtok róla.

dublin bikes.jpg

Kilmainham Gaol

2012.07.11. 09:08 | cukornita | komment

Címkék: turizmus kirándulás dublin információk írország látnivalók dublini.látnivalók

A Kilmainham Gaol azaz Kilmainham börtönmúzeum Dublin 8-ban, az Inchicore Road-on található.A belépő jelenleg (2012-ben) 6 euró perfő, mely az idegenvezetést is tartalmazza.

A Kilmainham börtön elég fontos szerepet játszott az ír történelemben, ugyanis az ír függetlenségi mozgalmak főszereplői kerültek ide elsősorban.

1796-ban épült, és 1924-ig működött börtönként. A kiállítást 1966-ban, az 1916-os forradalom ötvenedik évfordulóján Eamon De Valera köztársasági elnök nyitotta meg, aki az 1916-os forradalom leverése után maga is eltöltött itt egy kis időt.

Megismerhetjük Joseph Plunkett és Grace Gilford történeté, akik itt, a templomban házasodtak össze, néhány órával a férfi kivégzése előtt. Az esküvő alatt csak az igen hagyhatta el a szájukat , egyébként nem is szólhattak egymáshoz, majd egy 10 perces együttlétet kaptak a férfi cellájában, természetesen egy őr jelenlétében.

Szűk folyosókon haladva megpillanthatjuk a börtön cellákat.Az idegenvezető meséiből megtudjuk, hogy a 200 cellára több mint 9000 rab jutott.Nők,férfiak,gyerekek nem elkülönítve, hanem összezárva voltak elhelyezve.Még a folyosókon is fogvatartottak, mégis a 19.században, a nagy éhínség időszakában sokan arra pályáztak, hogy a rettenetes körülmények ellenére is bekerülhessenek ide, ugyanis itt legalább naponta kétszer ennivalót kaptak.Érkezéskor egy szál gyertyát kaptak, mely melegítésre és világításra szolgált, de igencsak be kellett osztaniuk, hisz 2 hétre járt egy szál gyertya.

1840-ben tűz ütött ki  a börtönben,és ekkor építették a tágasabb, három szintes , körfolyosós új szárnyat.Ezt az épületrészt azóta már láthattuk filmekben, videó klippekben is.

Pl Az olasz meló című filmen itt forgattak egy jelenetet, vagy a U2 zenekar itt forgatta A Celebration című dalának videoklipjét.

kilmainham-gaol-inchicore-road-dublin-8.jpg

Ha’penny Bridge

2011.05.10. 16:19 | cukornita | komment

Címkék: programok képek kirándulás dublin bridge információk írország látnivalók dublini.látnivalók ha’penny

Ha’penny Bridge vagy Halfpenny Bridge magyarra fordítva „Félpennys híd”) egyike Dublin jelképeinek. 1816-ban épült, a Liffey-n. Eredetileg Wellington hídnak hívták, majd Liffey hídra keresztelték és ez a hivatalos neve ma is. A félpennys csak ragadvány név, ugyanis 1919-ig fél pennyt kellett fizetnie annak, aki át akart menni a Liffey-folyó felett átívelő aprócska, kicsit imbolygó Wellington-hídon, így maradt rajta a"félpennys" jelző.Kizárólag gyalogos hídként szolgál.
Eredetileg öntöttvasból készült, amely az elmúlt századok során jelentősen korrodálódott, s ez elkerülhetetlenné tette a vasszerkezet felújítását. 2001-ben lezárták, majd 2003-ban megújítva adták át a forgalomnak. A munkálatok során igyekeztek a híd lehető legtöbb eredeti elemét megmenteni.


 

Dublin Castle

2011.05.10. 15:42 | cukornita | komment

Címkék: turizmus programok kirándulás dublin információk írország látnivalók dublin.castle dublin.vár dublini.látnivalók

Dublini várat (Dublin Castle) a XIII. században építették Földnélküli János parancsára, ám abból a korból csak egy torony maradt meg. A mai formája nagyrészt a XVIII. századi képét mutatja.
7 évszázadon keresztül 1922-ig ez a vár volt az írországi brit katonai és közigazgatási hatalom központja. A kastély protokolláris célokat szolgál a mai napig Pazarul berendezett termeiben napjainkban konferenciák, Eu-s rendezvények, elnöki avatások, fontosabb állami fogadások, külpolitikai események zajlanak. Tróntermében utolsó királyként V. György ült 1911-ben.
Bejárat melletti alagsorában régészeti kiállítás mutatja be a vár történetét a kezdetektől napjainkig. A Chester Beatty Libraryt (Chester Beatty Könyvtárat) nemrég helyezték el a vár egyik tornyában,melynek alapját egy ír származású New York-i milliomos adományozott ír államnak. (régi könyvek, ikonok, papirusz tekercsek, régi Bibliák, a Korán több mint ötszáz különböző példánya, értékes kéziratok tartalmazzák az adományt).

 

 

 

 

 

 

A Dublin Castle Dublin szívében található, a Liffey folyó déli oldalán a dame streeten, kb félúton a Trinity Collage és a Christchurch közötti útvonalon.

  • Nyitvatartás: Hétfő-Szombat,10:00-16:45h

Vasárnap:12:00-16:45h

  • Belépődíj: Felnőtt: €4.50

Tanuló: €3.50
Gyermek 12 év alatt: €2.00,
Gyermek 6 év alatt: ingyenes

 

Freedom Ticket turistáknak

2011.05.04. 11:38 | cukornita | komment

Címkék: turizmus busz repülő kirándulás dublin írország látnivalók hop.on hop.off nitelinks dublin.bus airlink freedom.ticket

A 3 napos (72 órás) érvényességű buszbérlet, azaz a Freedom Ticket kimondottan turistáknak lett kitalálva a dublini busztársaság jóvoltából.
A bérlet ára felnőtteknek 26 euró, gyerekeknek (14 év alattiaknak) 10 euró.
A következőkre jogosít fel a kártya:

Az Airlink buszok a repülőtérről a városközpontba vagy a pályaudvarra közlekedik

  • 3 napig korlátlan utazás a Dublin Bus helyi járatain

A buszok naponta 06:00 - 23:30 óra között közlekednek, csütörtöktől szombatig a kiegészítő "Nitelinks" járatok 00:30 - 04:30 óra között 20 percenként indulnak a városközpontból.

  • 3 napig korlátlan elérés a hop on-hop off városnéző nyitott túrista buszra, melyen melyen ingyesen több nyelven (angol, francia, német, spanyol, japán, olasz, orosz) előre felvett idegenvezetést hallhatunk a város főbb neveztességeiről.

 A hop on - hop off városnéző főbb állomásai:
Trinity College
National Gallery
Merrion Square
Fitzwilliam Squarte
St. Stephen`s Green
Irish Celtic Craft Shop
National Gallery
Christ Church Cathedral
Guiness Storehouse
Royal Hospital
Dublin Zoo
National Museum
Dublin Writers Museum
Dublin Castle
Kilmainham Gaol

A Freedom Ticket megvásárolható az O'Conell Streeten a Dublin Bus irodájában, valamint megrendelhető online is az alábbi linken:
Freedom Ticket rendelés

Belfasti túra

2011.05.04. 10:45 | cukornita | komment

Címkék: programok szórakozás kirándulás írország belfast írországi.magyarok trip.transfer

Belfasti túrát szervezünk 2011,Május 7.-én részvételi díj 45 euro/ fő(ami a fakultatív program és a múzeum belépőt nem tartalmazza) Mindenkit sok szeretettel várunk!
Program:
• 8:30 Indulás O’Connel Street-ről
• 10:10 első megálló Belfast Castle
• 11:00 Ulster Folk és Transfer Museum
• 14:00 City Hall (Városháza) séta a házban idegenvezetéssel
• 15:00 Fakultatív programként Black taxi tour vagy Titanic boat tour
• 17:00 Belvárosi séta: Victoria Square, Lagon River, Lagon Weir, Big Fish, Albert Square, Albert Memorial Clock (Albert Emlékóra), High Street, Donegall Square, City Hall, Linen Hall Library, Grand Opera House, Crown Liquor Saloon
• Kb. 18:00-19:00 Indulás haza (… de belefér egy kis vásárlás is a végén - szavazás szerint - a Victoria Shopping Centre 21:00-ig van nyitva)
Jelentkezés tel: 0863209151, e-mail: trip.transfer@gmail.com!!!

Számítógép,laptop szervíz

2011.05.02. 23:30 | cukornita | komment

Címkék: laptop javítás számítógép írország szervíz magyar.szolgáltatók

www.repairmylaptop.ie/index.php/repairmylaptop-home.html

www.itgroup.ie/index.php/laptop-repair.html

 

A fenti linken számítógép javítással foglalkoznak.Van magyar nyelvű customer service-ük is.

(Hungarian customer service please)A honlapjukról is lehet kérni árajánlatot. Amennyiben hibás a géped, küldenek neked dobozt, melybe becsomogolod a masinád, ingyenes elviszik hibafelmérésre egész Írország területéről a szervizbe.Amennyiben kiderül hogy nincs meghibásodás, úgy egy filléredbe sem kerül, vissza is juttatják neked, és egy filléredbe sem kerül.Kb 50 és 100 eu között szoktak javítani, de ha pl csak egy töltő cserére van szükséged, akkor azt már 30-ért is kapsz.

 

Online magyar TV

2011.04.30. 18:51 | cukornita | komment

Címkék: rtlklub tv2 szórakozás minimax online.tv

Nem tudom meddig tart majd ez a lehetőség, de jelenleg főleg a délutáni és esti órákban lehetőségünk van az RTL KLUB és TV2 műsorainak megtekintésére élőben az interneten, valamint gyerekeknek a minimax adása szinte egész nap.

Az alábbi linken való regisztrálás után jó minőségben nézhetőek a műsorok.(egy kb fél perces reklámmal kezdődik, de amint annak vége folyamatosan nézhető.)

http://www.game-mania.hu/

 Majális Corkban

2011.04.30. 17:19 | cukornita | komment

Címkék: programok szórakozás program kirándulás majális írország írországi.magyarok gyermekkelHol?  Peter Twomey farmja

Mikor 2011,Május 01. 12.00 órától hajnalig, vagy amíg kedvünk tartja

A farm megközelitését a fenti link segíti, mely a Ballyholly Road-on található LIDL-től mutatja az utat. A kapuban elhelyezett magyar zászló jelzi majd, hogy hol kell behajtani a farmra. Szükség esetén telefonos segítség is kérhető a 087 319 7172 számon.


Majálisi forgatagra, családi napra invitálunk Benneteket május első vasárnapjára, mely a másnapi Bank Holiday miatt kiváló alkalom lehet egy közös kikapcsolódásra. Igyekszünk kicsit megidézni az otthoni majálisok hangulatát: tervezünk májusfa díszítést bátor embereknek, hurka-kolbász sütést, családi játékos vetélkedőket, bográcsolást, vállalkozók kitelepülését-bemutatkozását, póni lovaglást gyerekeknek, lesz sós perec és talán vattacukor, és reméljük lesz jókedv és jó idő.

Étkezési lehetőségek:

friss sült hurka, kolbász folyamatosan, igény szerint. 1 eu/10 dkg kenyérrel és mustárral
18.00 órára bográcsos vörösboros marhapörkölt. 5 eu/adag galuskával vagy főtt krumplival, kenyérrel
tányért (ételhordót), evőeszközt, esetleg savanyúságot mindenki hozzon magával!!
egyénileg, tűzgyújtás szigorúan a kijelölt helyen

Hoznivalók: Takarók, plédek, tányérok, evőeszközök, poharak, italok, váltóruha, szalagok/lufik a májusfához, szabadtéri játékok, stb.

Egyéb:

magyar vállalkozók bemutatkozása, eseténként vásárlási-, szolgáltatás igénybevételi lehetőséggel
póni lovaglás gyerekeknek, a póni "tűrőképességéig", 1 eu/5 perc
a helyszínre mobil WC-t rendelünk, melynek használata becsületkassza rendszerben működik

További információ

bemutatkozni akaró vállalkozónak: 087 9027 352
általános: 087 2588 190

A rendezvényt rossz idő/eső esetén másnap, 2-án hétfőn (Bank Holiday) tartjuk, ha az idő akkor sem lesz kegyes hozzánk, akkor sajnálatosan elmarad.

Mindenkit örömmel vár az
ÍrMag Baráti Kör

Segítsetek!

2010.12.21. 13:41 | cukornita | komment

Címkék: segítsetek

Kedves magyar testvérem!!

Kérlek segíts nekem!
A családomat keresem, akik két hete tűntek el. A nejem Iványiné Simon Mariann, és a 2 éves fiammal, és az 5 éves lányommal jogellenesem ment el itthon ról. A csellengők oldalán megnézheted őket!

http://eltuntkereso.network.hu/blog/c-s-e-l-l-e-n-g-o-hirei/els zoktettek-a-gyerekeimet-segitsetek

Gyanítom, hogy Írországban, vagy Angliában lehetnek, kérlek segíts a kinti magyarokal megtalálni a nejemet.
Levelem továbbíthatod.
Iványi Sándor 

 

Netto-brutto payment

2009.12.08. 01:18 | cukornita | komment

Címkék: adózás járulék szja munkavállalás tb információk írország emergency.tax pay.slip paye prsi cut off point pay as you earn pay related social insurance netto.pay brutto pay tax credit allowance gross tax tax due

Azaz..mik azok a kifejezések a fizetesi papiron (PaySlip-en),álláshirdetésekben?Milyen adósávba kerulunk? Hogyan állapitsuk meg a netto fizetésunket?Filmklub Dublinban

2009.09.28. 02:00 | cukornita | komment

Címkék: szórakozás dublin filmklub információk írország

Balázs és Karin üzenete dubliniaknak:

Kérdezz-felelek

2008.12.01. 13:25 | cukornita | komment

Címkék: dublin információk írország indulás.előtt gyermekkel kérdezz.felelek

Sziasztok.mint látjátok, új helyre költöztettem a dublini blogom. Hamarosan minden bejegyzés át lesz mentve,de sajna a hozzászólásaitokat már nem tudom áthozni.Törlés előtt minden esetre majd átolvasgatom, és amik ott kerültek felszinre infók, majd egy egy bejegyzés formájában rögzítem azért itt is.

Legutóljára Enikő (még magyarországról) tett fel rengeteg kérdést (szám szerint 47-et:D),melyekre megpróbálok most válaszolni neki. Nem lesz rövid, de talán segítenek a válaszok többeknek is, nemcsak neki.

Íme tehát a kérdések és válaszok.

Zsozef véleménye

2008.11.28. 01:41 | cukornita | komment

Címkék: dublin információk írország indulás.előtt vélemények.írországról

Házhoz jön a doki

2008.11.28. 01:33 | cukornita | komment

Címkék: orvos dublin információk írország gyermekkel orvos.házhoz

Az emberek többnyire itt is háziorvost választanak. Van aki a lakóhelyhez legközelebbi orvosi rendelőt látogatja meg amikor arra szorul, van aki mások véleményére, tapasztalataira hallgatva választ orvost. De van olyan eset, amikor szükségünk lenne sürgősen orvosra, de épp nincs rendelési idő.(Éjszaka, hétvége)

Ilyen esetben többnyire a hozzánk legközelebb eső kórház ügyeletére megyünk. Aki viszont ismeri Dublint, az már tudja, hogy addig is eljutni,különösen hétvégén éjjel, főleg autó nélkül, nem is olyan egyszerű.

Timothy véleménye Írországról

2008.11.28. 01:25 | cukornita | komment

Címkék: információk írország indulás.előtt vélemények.írországról

Újabb becsapott áldozatok (2007. szeptember)

2008.11.28. 01:21 | cukornita | komment

Címkék: média videók dublin cork álláskeresők munkavállalás információk írország munkakeresés csalók indulás.előtt

Nem létező lakás kulcsát kapták a pénzükért

2008.11.28. 01:18 | cukornita | komment

Címkék: média dublin álláskeresők munkavállalás információk írország munkakeresés újságcikk csalók indulás.előtt

Nem akartam ezzel ebben a blogban foglalkozni, de mivel még mindig sokan vágnak neki ennek az országnak angol tudás nélkül, sajna muszáj vagyok felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos ez.Ne dőljünk már be mindenféle hitegetőnek.Ha valaki külföldre készül munkavállalás céljából, igenis tudnia kell a nyelvet!!! Még akkor is, ha magyaroknak dolgozik.Mert minden más angolul folyik itt.Senkinek nem fogják fogni a kezét, és kisérgetni.

És higgyétek el otthon lévők, hogy még a szimpla takarításhoz is igenis KELL A NYELV!!!!

Ha valaki nyelvtudás nélkül akar kijönni, az megkíméli magát egy nagy csalódástól és kudarctól, azzal, hogy otthon marad.

Az alábbi cikket nem én írtam, nem én találtam ki, de sajna megtörtént az eset, és nem is egy emberrel.

Shopping

2008.11.28. 01:15 | cukornita | komment

Címkék: vásárlás dublin információk furcsaságok írország

Az áruházak azt hittem mindenütt hasonlóképpen működnek, mint otthon Magyarországon. Nos, itt is ért egy kis meglepetés:)

Misi véleménye

2008.11.28. 01:12 | cukornita | komment

Címkék: információk írország indulás.előtt vélemények.írországról roscea

Marcsi véleménye

2008.11.28. 01:11 | cukornita | komment

Címkék: dublin információk írország indulás.előtt vélemények.írországról

Marcsi írta

2008.11.28. 01:02 | cukornita | komment

Címkék: dublin információk írország indulás.előtt vélemények.írországról

St.Stephen's Green Park

2008.11.28. 01:02 | cukornita | komment

Címkék: képek videók dublin információk írország st.stephens.green.park

Kinga véleménye

2008.11.28. 01:00 | cukornita | komment

Címkék: dublin információk írország indulás.előtt vélemények.írországról

Miloska tapasztalatai

2008.11.28. 00:59 | cukornita | komment

Címkék: dublin információk írország indulás.előtt vélemények.írországról

D.Roli Írországi tapasztalatai

2008.11.28. 00:58 | cukornita | komment

Címkék: dublin információk írország indulás.előtt vélemények.írországról

Dublini kerületek

2008.11.28. 00:54 | cukornita | komment

Címkék: térkép dublin információk írország kerületek ált.adatok

Dublinnak, akár Budapestnek 2 főrésze van. Csak ott nincs neve a 2 városfélnek, hanem az égtájak szerint vannak elnevezve, azaz Észak és Dél Dublin. Észak kerületei 1-17ig a páratlan számok, míg Dél kerületei a 2-24ig. Ez azt mutatja, hogy nem 24 kerülete van Dublinnak, hanem csak 21 valamint a postai irányítószámok szerint van egy Co. Dublin, ami a county-t, azaz a megyét jelenti. Co. Dublin nem egy kerülete Dublinnak, de a nagy Dublinnak és egyben Dublin megyének egy kiegészítője.

Mennyibe fáj az iskola?

2008.11.28. 00:51 | cukornita | komment

Címkék: iskola dublin információk írország gyermekkel

PPS gyermeknek

2008.11.28. 00:49 | cukornita | komment

Címkék: dublin információk írország pps gyermekkel

Minimál bér

2008.11.27. 14:09 | cukornita | komment

Címkék: dublin minimálbér munkavállalás információk írország munkakeresés indulás.előtt

· 1 trackback

Fontos munkaügyi és jogi telefonszámok

2008.11.27. 14:08 | cukornita | komment

Címkék: dublin munkavállalás információk írország telefonszámok indulás.előtt

Hírlevél

2008.11.27. 14:07 | cukornita | komment

Címkék: hírlevél dublin információk írország indulás.előtt

Új szolgáltatás került bevezetésre a mai naptól.

Amennyiben szeretnél emailben értesítést kapni a legfrissebb bejegyzésekről, iratkozz fel hírlevelemre! Így mindig  értesülhetsz a legfrissebb infókról. Feliratkozom!

Magyar jogsi cseréje Full Driving Licence-re

2008.11.27. 11:01 | cukornita | komment

Címkék: autó dublin információk jogosítvány indulás.előtt

MotorTaxofice-k Dublinban

2008.11.27. 11:00 | cukornita | komment

Címkék: autó dublin információk írország autó.regisztrálás motortax nct műszaki.vizsga motortaxofice

Kiváncsi vagy most milyen Dublin?

2008.11.27. 10:43 | cukornita | komment

Címkék: képek dublin webcam információk írország indulás.előtt

Kiváncsi vagy milyen most igazából Dublin?

Nos, ha van kedved, akár saját szemeddel körbe is nézhetsz. Ugyanis az internet segítségével, ma már ez sem lehetetlen. A város különböző pontjain webcamerák lettek felhelyezve.

Luas (villamos)

2008.11.27. 10:42 | cukornita | komment

Címkék: közlekedés dublin villamos információk írország luas

Konektor

2008.11.27. 10:41 | cukornita | komment

Címkék: információk furcsaságok írország indulás.előtt konektor

Még a konnektoruk is más. Háromlyukas:)

Megvolt a műszaki

2008.11.27. 10:39 | cukornita | komment

Címkék: autó dublin információk írország nct műszaki.vizsga

Írország (Eire) - általános adatok

2008.11.27. 10:38 | cukornita | komment

Címkék: zászló terület lakosság információk éghajlat írország államforma pénznem indulás.előtt ált.adatok legmagasabb.pontja carrantouhill

Néhány adat Írországról és a látnivalókról

·         Lakossága: 4 millió fő

·         területe: 70 000 km2

·         államformája: parlamentáris köztársaság

·         pénzneme: Euro (2002-től)

·         legmagasabb pontja: Carrantouhill: 1041 m

·         éghajlata: óceáni

 

·         Az ország területe az őskortól lakott volt, de az ír történelem valójában Kr. e. VI. sz-tól kezdődött a kelták betelepülésével. Ún. "Aranykor (Golden Age)" i.sz. 500-800 között volt.

·         1297-ben galakult megaz ír parlament, majd évszázadokra angol fennhatóság alá került a terület. 1921-ben aláírták az Angol-Ír Egyezményt, ennek értelmében 2 részre szakadt az ország. 1937-ben elfogadták az Ír Alkotmányt. Az ország 1972-ben csatlakozott az EGK-hoz, 1992-ben pedig az Európai Unióhoz

fővárosa: Dublin
Lakossága: 1 millió fő. Legnagyobb folyója a Liffey. Európa egyik legdinamikusabban fejlődő országának fővárosa. IX. században alapították. Büszke, céltudatos város. 1992-ben elnyerte Európa Kulturális Fővárosa címet. Sok nemzetközi nagyvállalat képviselteti magát a városban, vagy környékén.

Zászló:

Elfogadott credit és debit kártyák Írországban

2008.11.27. 10:37 | cukornita | komment

Címkék: pénz dublin bankkártya információk írország telefonszámok indulás.előtt lost.bankcard elfogadott.bankcard

Családi programok

2008.11.27. 10:36 | cukornita | komment

Címkék: szórakozás cork információk írország gyermekkel

Grafton street-i mutatványosok

2008.11.27. 10:34 | cukornita | komment

Címkék: szórakozás képek videók dublin információk írország grafton.street mutatványosok

 A Grafton Stree Dublin központjában az egyik legforgalmasabb sétálóutcája.Ami nekem nagyon tetszik itt, a rengeteg mutatványos.Amatőr énekesek, táncosok,bűvészek és ki tudja mék kik szinesítik a belvárosi kavalkádot.Ebből szerettem volna bemutatni ezzel a kis videóval egy kis ízelítőt:)

Temple Bar - Dublin

2008.11.27. 10:33 | cukornita | komment

Címkék: szórakozás képek pub videók dublin információk írország temple.bar

Furcsaságok a közlekedésben

2008.11.27. 10:32 | cukornita | komment

Címkék: közlekedés autó dublin információk furcsaságok írország

A közlekedésben is van egy pár furcsa dolog, amit meg kell szokni Írországban.

St.Patrick day (Dublin,2007)

2008.11.27. 10:31 | cukornita | komment

Címkék: ünnepek szórakozás képek videók dublin információk írország st.patrick.day