IWIW klubom

Írországi Magyarok Közössége

Facebook

Magyar szolgáltatók Írországban

Iratkozz fel a listára, így folyamatosan tudod figyelni a magyar érdekeltségű vállalkozások akcióit, valamint ha szükséged van bármilyen szakemberre, egyszerűen utána nézhetsz, hogy a környezetedben esetleg magyar szakembert találsz e.A lista folyamatosan bővül.

Friss topikok

  • Dubbud: SZIA! Írtam facen (2016.06.06. 12:02) Kérdezz-felelek
  • Angéla S Alt: Sziasztok..segítségre lenne szükségem..mi történik ha llejart a jogsim es megfog a rendőr??Bíróság... (2014.11.01. 17:47) Jogosítvány
  • cukornita: @Gyöngyi Maka: Dublin 8 mint ahogy a tobbi kerulet is eleg nagy, nem tudom neked pontosan megmon... (2014.05.25. 11:15) Dublini kerületek
  • Ivy13: Köszönöm szépen a gyors reagálásodat :) Kedves tőled :) (2013.01.26. 10:11) Milyen dokumentumokat érdemes magunkkal hoznunk?
  • marika72: @cukornita: Kedves Cukornita, Köszönjük szépen a válaszokat mindkét témában, ez alapján megprób... (2012.05.07. 23:22) Első szülői értekezlet

Ezekről írtam

Tartalom

Netto-brutto payment

2009.12.08. 01:18 | cukornita | komment

Címkék: adózás járulék szja munkavállalás tb információk írország emergency.tax pay.slip paye prsi cut off point pay as you earn pay related social insurance netto.pay brutto pay tax credit allowance gross tax tax due

Azaz..mik azok a kifejezések a fizetesi papiron (PaySlip-en),álláshirdetésekben?Milyen adósávba kerulunk? Hogyan állapitsuk meg a netto fizetésunket?



 

Eleinte nagy bajban voltam az adozas témával, mert sokaig nem értettem hogy mi micsoda, hiaba nyomtak hetente kezembe a fizetesi papiromat.Itt talalhatjátok ezeket a kifejezeéseket.(A számadatok a 2009-es adatokat mutatják.)

brutto fizetés - gross vagy before tax

Az álláshírdetésekben általában az éves brutto jovedelmet, azaz annually vagy per annum osszeget tuntetik fel.

Ebbol jon le a magyar szemelyi jovedelemado ir megfeleloje a "Pay As You Earn", roviditve: PAYE, valamint a magyar tb és eu jarulékhoz hasonlo Pay Related Social Insurance, azaz PRSI.

Ezek levonása után kapjuk meg a netto osszeget, melynek itteni elnevezése net vagy after tax.

 

SZJA azaz PAYE

Az adóbesorolás ugyanúgy sávos rendszerben torténik mint magyarországon.Két adósáv van, a 20%-os es a 41 %-os.Ennek határat a Cut Off Point mutatja, mely fugg a családi állapottól.(Errol egyebkent kapunk minden evben levelet a TaxOffice-bol)

-2009-ben egyedulallo adozó Cut OFF Pointja 36.400 Eu.

Példa: ha az éves kereseted 50.000 Eu, akkor 36.400 Eu után 20% jovedelemadót (PAYE-t)  a maradék 13.600 Eu utan pedig 41% -ot fizetsz.

tehat: 

€36.400 x 20% = €7.280 

€13.600 x 41% = €5.576 

Osszesen = €12.876

lenne az adod evente(highest rate of tax), ha nem lennenek az adojováirasok(tax credit), de errol majd kesobb.)

- Hazastersak adoja valtozik, de ahhoz a házassag tenyét be kell jelenteni a lakhelyedhez tartozo Social Welfare officeban.(Ahol pl a PPS-edet valtottad)Nem kérnek igazolást, hazassag levelet, tulajdonképpen az is eleg ha élettársak vagytok.

- Házasságban élok esetén ha csak az egyik fel dolgozik, a Cut Off Pointja magasabb lesz, mint az egyedulallok eseteben.Nekik ez 45.400 Euronal van.

- Házasságban elok esetén ha mindkét fél dolgozik, osszesen 72.800.

- Egy szulos család esetén: 40.400 Eu.

 

Ez volt tehát a szemelyi jovedelemado.Ebbol a fizetendo adobol termeszetesen itt is jonnek le adojovairasok,kedvezmenyek.

Tax Credit

-Single Person Tax Credit: ez mindenkinek alanyi jogon jár, melynek mérteke 2009-ben 1830 Eu.

 - Employee Tax Credit: 2009-ben 1830 Eu, ez minden munkavallalonak jar

Ezen kivul meg egyeb Tax creditek is igenyelhetok ha megfelelunk a kulonbozo felteteleknek, ezekrol  itt mindenki kikeresheti, hogy esetleg ra mi vonatkozik.

Single Person Tax Credit = €1,830 

 

Employee Tax Credit = €1,830

Total Tax Credit= €3,660  ->ez a tax creditunk, melyet az eves adobol ki kell vonni.Azaz:

 

Gross Tax  = €12.876

minusz l Tax Credit= €3,660

egyenlo Tax due=9216

 

 

 

Ezen kivul rengeteg fele adokedvezmenyt(allowance) meg lehet igenyelni (pl.lakasberlesre,gyogyszerre,kulonfele betegsegekre,iskolara stb..revenue oldalan bovebben olvashat mindenki ezekrol, kit mi erint), ha megfelelunk a kulonbozo felteteleknek, amik szinten csokkentik a fizetendo adonkat.

TB jarulek, azaz PRSI

PRSI-t fizet utannad a munkaltato, ha jol tudom 10 %-ot (ez nem tutti), de neked is fizetned kel.Ennek osszege fugg a jovedelmed nagysagatol, es attol is, hogy full vagy part time-ban dolgozol.Ezeket a kulonbozo besorolasokat betukkel jelzik.Ebbe most nem mennek bele, talan majd egyszer ebbe is beleásom magam, minden esetre a besorolast a pay Slipeteken megtalaljatok.(Ilyet keressetek hogy class A, B vagy C es ez egeszen az ABC P betujeig.)Akit erdekel hogy mi alapján osztályoznak, itt meglesheti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornita.blog.hu/api/trackback/id/tr441582243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása