IWIW klubom

Írországi Magyarok Közössége

Facebook

Magyar szolgáltatók Írországban

Iratkozz fel a listára, így folyamatosan tudod figyelni a magyar érdekeltségű vállalkozások akcióit, valamint ha szükséged van bármilyen szakemberre, egyszerűen utána nézhetsz, hogy a környezetedben esetleg magyar szakembert találsz e.A lista folyamatosan bővül.

Friss topikok

  • Dubbud: SZIA! Írtam facen (2016.06.06. 12:02) Kérdezz-felelek
  • Angéla S Alt: Sziasztok..segítségre lenne szükségem..mi történik ha llejart a jogsim es megfog a rendőr??Bíróság... (2014.11.01. 17:47) Jogosítvány
  • cukornita: @Gyöngyi Maka: Dublin 8 mint ahogy a tobbi kerulet is eleg nagy, nem tudom neked pontosan megmon... (2014.05.25. 11:15) Dublini kerületek
  • Ivy13: Köszönöm szépen a gyors reagálásodat :) Kedves tőled :) (2013.01.26. 10:11) Milyen dokumentumokat érdemes magunkkal hoznunk?
  • marika72: @cukornita: Kedves Cukornita, Köszönjük szépen a válaszokat mindkét témában, ez alapján megprób... (2012.05.07. 23:22) Első szülői értekezlet

Ezekről írtam

Tartalom

Kérdezz-felelek

2008.12.01. 13:25 | cukornita | komment

Címkék: dublin információk írország indulás.előtt gyermekkel kérdezz.felelek

Sziasztok.mint látjátok, új helyre költöztettem a dublini blogom. Hamarosan minden bejegyzés át lesz mentve,de sajna a hozzászólásaitokat már nem tudom áthozni.Törlés előtt minden esetre majd átolvasgatom, és amik ott kerültek felszinre infók, majd egy egy bejegyzés formájában rögzítem azért itt is.

Legutóljára Enikő (még magyarországról) tett fel rengeteg kérdést (szám szerint 47-et:D),melyekre megpróbálok most válaszolni neki. Nem lesz rövid, de talán segítenek a válaszok többeknek is, nemcsak neki.

Íme tehát a kérdések és válaszok.

Szia Cukornita,

Átolvastam a blogod és nagyon tetszett. Sok, számomra hasznos információt találtam rajta. Férjemmel és kislányommal 2009 első negyedévében Dublinba készülünk kiköltözni néhány évre. Most az információ gyűjtés fázisában vagyunk. Összegyűjtöttem a kérdéseimet egy halomba. Szeretnélek megkérni, hogy ha van időd, válaszolj rájuk. Elnézést, ha túl személyesek is vannak benne. Azokra természetesen ne válaszolj, ha nem akarsz. Ha szerepel a blogodban vmelyik kérdésről információ, arra esetleg más oldalról megközelítve válaszolj. Köszönöm. Szóval a kérdéseim a következők:

Általános kérdések:

1. Mennyire és min érződik a válság Írországban?
Amikor 1999-ben először kijötttem, 5 euró volt a minimálbér, ez otthon akkoriban 2000 forintot ért.Most 8,6 euro..nem sokat emelkedett, szinte semmit.Ehhez képest egy ket szoba living roomos lakast,amiben most 1200 euróért lakunk, akkoriban 8-900 euróért lehetett volna kivenni.
A melóhelyen tobb munkás dolgozott egy siftben,manager volt, super viser volt..ma csak egy par ember dolgozik egyszerre, vagy manager vagy superviser van szolgálatban, hogy kevesebbet kelljen fizetni.
Felmentek az élelmiszerárak.Én személy szerint ezeken a dolgokon érzem.



2. Szeretik az ír munkaadók a magyar munkavállalókat?
Foggalmam sincs.Nem vettem eszre effajta nemzeti megkülönböztetéseket, hogy melyik országból jött embereket szeretnék.Azokon a helyeken ahol én melóztam, az egyén számított,hogy hogy melózik, nem az, hogy honnan jött.


3. Mik a legnagyobb veszélyei a kiköltözésnek?
Nem éreztem veszélyt:)Otthon vállalkozó voltam, már sajátlakásom megvolt, ha nem jött volna össze itt a meló és haza kell menjunk, ugyanott folytattuk volna , ahol abbahagytuk.mintha csak nyaraltunk volna egy hónapot.Azoknak van inkább mitől tartani, akik állást szakítanak e miatt, és mégsem jön be a számításuk.Nekünk nem volt veszteni valónk.

4. Mik voltak azok a dolgok, amiben esetleg másra számítottatok, mielőtt kimentetek (+/-)?
Valójában nagyjából erre számítottam.Olyanok meséltek és készítettek fel lelkileg, akik már melóztak Írországban.Talán a meló aktivitása volt az, amire ennyire nem számítottam.Itt ha kétkezi munkás vagy (takarító,felszolgáló,szakács stb..) nagyon keményen kell melózni.Otthon azért nem vettem észre ilyen szigorúságot.Mult héten mikor otthon voltam, a még a banki ügyintéző is simán felvette a mobiltelefonját miközben velem foglalkozott, és előttem tárgyalta le a párjával 2-3 percen keresztűl, hogy mi lesz a vacsora aznap.Itt ilyet elképzelhetetlennek tartok.Itt melóidőben melózól, ha egy étteremben két asztalnál ülnek és te felszolgáló vagy, találnod kell munkát magadnak.A jó munkás a munkaidő minden percében busy.Van a szuneted, percre pontosan be kell tartani,és abban a fél órában megbeszélheted az esti menüt akivel akarod.

Kellemes meglepetés: nem a ruha számít rajtad, nem az hogy honnan jöttél, hanem az hogy te magad milyen vagy.


5. Mit javasolsz, milyen sorrendben kezdjük keresni/intézni a következő dolgokat: lakás, állás, PPS szám? Melyik nélkül biztos nem lesz a másik?
PPS  ez e legfontosabb, enélkül nincs semmi, viszon tehhez lakcím kell,de ezt a PPS igénylésénél  már ecseteltem. Ha a lakcímigazolást a PPS-hez meg tudjuk oldani, és nem  gyermekes családról van szó,hanem egy párról vagy egy emberről, én addig nem is keresnék lakást, amíg a melóhely nincs meg, hogy ne legyek helyhez kotve. Inkább ideiglenes lakhatásról gondoskodnék (szoba bérlés, hostel), és ha megvan a meló, akkor annak a  környékén keresnék lakást.

6. Segít a fentiek intézésében, ha először honosítjuk a jogsinkat?

Semmit nem dominál, esetleg melókeresésnél, ha kimondottan sofőrként akarunk dolgozni.

Konkrét kérdések:
7. Mennyi a havi rezsitek (hány hálós lakásra)?
Két szoba livingroomos lakásban lakunk Dublin központjában,20 perc sétára az abszolút City Centertől. A lakásért jelenleg 1200 eurót fizetünk havonta, de ez most nem számít már olcsónmak, mert az utóbi pár hónapban mintha estek volna az albiárak.Most próbálunk alkudozni, vagy új albit keresni, max 1000 eu/ hó lenne az ideális.
Kéthavonta jön a villanyszámla.Villannyal fűtünk, villannyal főzök, és a meleg vizet is villanybojlerrel melegítjük.Junius-julius hónapra 185 euró volt a villanyszámlánk,a legutolsó, amiben már fűtöttünk is, (október-november) 250 eurót számláztak ki.

Ezen kívül fizetünk tv-ert,internetért összesen 60 eurót ,ezt ki lehetne olcsóbbqan is hozni, de a párom miatt valami extra sport csatornak is meg vannak rendelve.

Ezen kívül fizetjuk még a tv licencet, melynek összegét havonta levonják,de az tényleg elenyésző (13 és fél euró).Más rezsink nincs.

8. Általában 1 havi kauciót kérnek előre?
Tőlünk eddig még mindig egy hónapot kértek.

9. Gyakran kérnek munkaszerződést a lakás kivételekor?
Az utóbbi két lakásnál kértek, de ez megoldható azoknak is akik csak most jöttek ki.Egy angolul jól beszélő ismerős telefonszáma egy kézzel írott igazolásra simán megteszi nekik.Itt nem fontos a cégbélyegző:)

10. Valóban vissza lehet igényelni a lakbér max. 20%-át? Ha igen, hogyan?
Elvileg vissza, de én még csak ebben az évben hallottam róla.Januárban mi is be akarjuk adni.A  taxoffice-ban lehet hozzájutni az application formhoz, amit a landlorddal vagy a lakásközvetítővel  akitől a lakást béreled kitölt.Ezt kelll visszakuldeni kitöltve, , sajnam nem tudom milyen kérdések vannak a fromom, de ha tul leszekl az elso igénylésemen, akkor leirom.

11. Van-e általában a kiadott lakásokban étkészlet, evőeszközkészlet, illetve lábosok, poharak?
Változó.Eddig csont üres lakásba költöztünk, ez az utolsó viszont fullra be volt rendezve, konyha felszerelve.Szerintem ez függ attól, hogy kik laktak előtted.A külföldiek (mi is) amikor költöznek, visznek magukkal mindenüket.Amikor hazaköltöztünk Magyarországra, akkor viszont fullra felszerelt lakást hagytunk hátra.

12. Minden esetben elveszítjük a kauciót, ha egy évnél kevesebb ideig béreljük a lakást?
Szerintem igen, bár ilyenben sem volt még részem.Ha hamarabb akarsz költözni, próbálj meg magad helyett keresni valakit a lakásba, és úgy állj a landlord elé.Úgy szerintem engedékeny lesz..de ez csak egy tipp:)

13. Kb. mennyit költötök havonta kajára (hány főre)?
Család: 2 felnőtt, két gyerek
Hetente egyszer megyunk a Lidl-be, és ami szükséges azt mindent megveszunk, egy dolgot kivéve, a kenyeret, mert az megpenészedik pár nap alatt, de azon kívül kaját, tisztítószereket,üdítőt, mindent.Itt fizetünk általában 120-150 eurót. 20 euró elmegy a Meath streeten a húsosnál.További 20 euró elmegy kb hetente a cork streeten a lengyel boltba.Ezek a termékek a magyar feelinghez kellenek.Kolbász,tejföl,száraztészta,fűszerek,savanyuságok amiket itt szoktam venni.Aldiban dolgozom, így ott még szintén elmegy napi két-három euró ha valami megtetszik.Vannak 100 forintos jellegű boltok, gyerekeknek játékra elmegy hetente 10 euró kb.(kétszer szoktunk menni a "játékosba" )

14. Mennyit fizettetek a bölcsire/ovira havonta, ill. hány éves kortól lehet oviba adni egy bébit?
A fiaim már mindketten betöltötték a négy évet, így állami általános iskolába járnak.Ez teljesen ingyenes, évente költünk 20 eurót a tankönyv bérletre, valamint 30 euróba került egy garnitura egyenruha.Más költség az iskolában nincs, néha van konyvtárból használt könyv kiárusítás, 5db könyvért szoktask kérni 1 eurót,évente egyszer van ksiebb kirándulás nekik, erre 10-20 eurót szoktak kérni fejenként, attól függően hová mennek.
Amíg nem volt állami iskola, nem érte meg a gyereket ovodába adni, mert az árak a magánovikban elég borsosak (200-250 euró / hét).A nagyobbik fiamat csaka  gyermektársaság kedvéért hordtuk egy fél évig egy egyházi óvodába, heti négy nap, napi három óra, ez volt 40 euró / hét.

A suliban kapnak enni ingyen, semmit nem kell készíteni nekik.Reggel egy péksütemény joghurttal vagy tejjel, délben szendvics, gyümölcs, ásványvíz.Ez teljesen ingyenes.

15. Hánytól hányig vigyáznak az oviban a kicsikre?

Általában a szimpla ovik 9-12-ig tartanak, de vannak egész naposak is, nincs tapasztalatom ilyenben, hogy írni tudjak róla.


16. Milyennek tartod a kinti ovi, bölcsi, preschool színvonalát?
A fentebb leírt okok miatt passzolom a kérdést:)Iskolában jók a tapasztalataim, sokkal jobban tetszik az iskola, a tanárok hozzáállása a gyerekekhez.nem olyan kötöttek, nem olyan szigorúak mint otthon a bölcsiben , oviban voltak.Minden gyereket szemmel láthtóan egyenlőlént kezelnek, nem kell a havi bonbon adag ahhpz, hogy foglalkozzanak és legyenek kedvesek a gyermekemmel.Mint egy nagy család működik együtt az iskola, az Igazgatónő ha összefutok vele az utcán kedvesen köszön és áll meg egy pár szóra.Név szerint tudja kinek az anyukája vagyok,melyik osztályba melyik tanárhoz tartoznak a fiúk, de a múlt héten még azt is tudta hogy a fiamnak szülinapja van, mert amikor reggel mentunk a suliba, egyből felköszöntötte őt.Igaz, itt csak 17-en járnak egy osztályba..

17. Ovira, bölcsire, Nanny-ra van lehetőség igényelni vmilyen támogatást az államtól?
Évente utalnak a gyermek 6 éves koráig 1000 eurót, erre a célra.Ezt nem kell külön igényelni, aki kapja a családi pótlékot, az automatikusan kapja ezt a gyermektámogatást is.Négy részletben küldik, minden harmadik hónapban 250 eurót gyermekenként, de az iskolakötelezett kor elérésekor, (6 éves korban) automatikusan meg is szakítják.Egyéb támogatásról nincs tudomásom.


18. A családi pótlék igényléséhez szükség van a gyermeknek is PPS számra, vagy elég csak annak a szülőnek, aki megigényli?
Az első gyermekemnek mikor töltöttük az adatlapot, kérték a pps számát, de nem tudtam ,hogy gyereknek külön kell PPS, es a sajátomat írtam be.megkapta arra is.A másodiknál már igényeltünk a gyerekeknek is PPS számot, erről írtam is.

19. A gyes jár otthonról (ha nem dolgozom Magyarorszgágon, akkor passzív alapon), ha kint leszek terhes? Mennyi idő után jár kint gyes?

Sajnos a gyesről sincs tapasztalatom, amikor én szültem, még illegálisan voltunk itt, így én ennek nem is jártam utánna, hogy hogyan lehet igényelni és mi kell hozzá.

20. Milyen adókat és hány százalékot vonnak le a bruttó fizuból (jövőre)?
Ennek a revenue.ie-n kellene utánnanézni, foggalmam sincs milyen változások lesznek jövőre.

21. Általában milyen egyéb juttatásokat adnak a fizu mellett a cégek?
Cége válogatja gondolom.Az Aldi nem ad semmilyen egyéb juttatást, hacsak a pótlékokat amik az alapszerződésben és a munkatörvénykönyvben is bennevannak, nem veszem annak.Gondolok itt a vasárnapi másfélszeres fizura, az ünnepnapokon dupla fzura valamint a túlórára.

22. Mennyit tudtok spórolni havonta?
Az utóbbi években semennyit.Ide aki nem élni jön, hanem spórolni,az szerintem már elkésett.Pár évvel ezelőtt havi 1000 aurót raktunk le ugy hogy négyen voltunk  párom 55-60 orákat dolgozott hetente, en heti husz órát.
Most párom vállalkozó (taxis), én félállásban dolgozom az Aldiban, de nem rakunk le semmit.Ahogy összejön 3-4 ezer euró a bankszámlán, jön egy nagyobb kiadás.Persze ha szorítanánk a nadrágszíjjon, akkor lehetne spórolni is, de abba már belefáradtunk:)

23. Hogy működik az egészségbiztosítási rendszerük? Elég a munkáltatótól levont egészségbizt., vagy magánbiztosítást is érdemes kötni?Fogászhoz nem kint szeretnénk járni, de az általános orvosi, kórházi ellátást fedezi a levont eü járulék, vagy külön kell érte fizetni?
Mindenért külön kell fizetni, ha nincs kimondottan ezekre a szolgáltatásokra magán biztosításod, avagy nincs medical cardod.

24. Érdemes a magyar orvosokat/gyermekorvosokat megkeresni kint?
Szerencsére nem vagyunk egy nagy orvoshoz járó fajta, nem is találkoztam még magyar orvossal kint, csak hallomásból tudok róluk.Évente egyszer kétszer ha orvost kell hívni valamelyik gyerekhez, akkor a 24 órás, házhoz jövő orvosi hálózatot hívjuk, és akitkiküldenek, azt fogadjuk el.nem volt még gondunk belőle.Ha betegesebbek lennének a gyermekeim, valószinuleg felvenném a kapcsolatot egy magyar orvossal, de így nem foglalkozom vele.Nőgyógyász, fogorvos csak otthon.,

25. Mi a különbség a PPS, PRSI és NI számok között (vagy végülis ugyanazok)? A GP a háziorvost jelenti?
PPS = Personal Publik Security Number, ez egy azonosító szám amit az ír adóhatóság ad ki,és ez alapján azonosítják az állami szervek a munkavállalót az adó és a társadalombiztosítási járulék megfizetésekor is.Magyrul adószám és TAJ szám egyben.

 

PRSI = Pay Related Social Insurance.Ezt a munkáltató vonja le a fizudból, és fizeti be az ír minimsztérium részére.Egy része TB alapba,masik része egészségbiztosításba kerül.

 

GP = General Praxis.Ez valóban a háziorvosokat takarja.

26. Én számvitel, controlling területen keresek pozíciót. Tudsz erről a munkaerőpiacról vmit?
semmit

27. Tudod esetleg, hogy mennyit lehet keresni felszolgálással, milyen szintű angol szükséges hozzá és milyen időbeosztásban dolgoznak?

A férjem tűzoltó itthon, de még nem beszél angolul (tanul), így neki vmilyen fizikai munkát keresünk az elején.
felszolgálóknak legtöbb helyen a minimálbért adják, ettől függetlenül a rátermett felszolgálók nagyon jól keresnek, mert nagy borravalókat kapnak.Az angol nem csak felszolgáló de már a sima takarítói melókban is elengedhetetlen, de már erről is írtam.

28. Tudsz ajánlani angol nyelviskolát (esetleg ingyeneset)?
Nem jártam ilyenben, de a suliban az igazgatónő ahová  fiaim járnak ajánlott egyet.Heti egy alklaom , teljesen ingyenes, bárki jelentkezhet augusztus utolso hetében, valamint szeptemberben.Az óra kilenctől keződik, de nem tudom meddig tart.A heti egy napban általában az első órán egyeznek meg, melyik napon alkalmasabb a a legtöbb embernek.Az iskola pontos nevét ahol a tanfolyam van, nem tudom,de a Lower Clanbrassil Street mögött, egy pici utcából van a suli bejárata.Ha jól emlékszem Blackpitt a neve az utcának.csak a tanév folyamán működik.

29. Hány EUR egy liter benzin?

Ha hazajön a párom, szerkesztek a bejegyzésbe és beírom utólag:)

30. Milyen gépkocsi árak vannak?

http://carzone.ie

31. Mekkora útdíjat és (átlagos) biztosítási díjat kell fizetni?
itt irtam rola

(Motortax, biztosítás)-> linkelni akartam, de ugy latom ez a bejegyzesem is eltünt..ujra fogom szerkeszteni, de addig is annyit emlitenek, hogy nagyon az autotol es a vezetotol fugg az ara, es minden biztosito mas es mas szempontokat vesz figyelembe.Online kalkulatoraik vannak a nagyobb tarsasagoknak, ahol felbecsulik a rad vonatkozo adatok alapjan a tarifat.Hamarosan irok majd rola bővebben.

32. Melyik kerületbe ne költözzünk kisgyerekkel, ill. melyiket ajánlod, ami közel van a központhoz és nem drága, élhető rész vagy ha messzebb van a belvárostól, a kerületnek jó központja van?
Ha nem akarsz autóhoz illetve tömegközlekedéshez kötve lenni túlságosan, én dublin 8-at vagy dublin 6-ot ajánlom.Sokaknak D8 nem tetszik, mert sok a jonky, valóban sok van, de annyira nem vélszes ,legalábbis ahol mi lakunk.laktam már Dublin 3-ban is, ír családi házak között, ahol már már falusias jelleget öltött minden, de ott is voltak.Mint irtam most próbálunk uj albit keresni ha nem enged az árból a tulaj, de Dublin 6 és Dublin 8 jöhet nálam csak számításba a központ közelsége miatt.

Finglas és környéke állítólag nagyon kerülendő.

33. Mi a legjobb közlekedési eszköz Dublinban?
Nem járok közlekedési eszközzel, de szerintem a Luas (villamos).

34. Mennyi a havi bérlet? Érdemes venni?
keress rá a Luas bejegyzésre, írtam róla, és linkek is vannak a bérletárakról.

35. Jó a vonatközlekedés Dublinon kívülről a városba?

Passz, autónk van, néha kirándulunk a darttal nyáron, közeli tengerparti kisvárosokba.

36. Melyik ingatlanügynököt, illetve állásközvetítőt ajánljátok és esetleg melyiket nem? (daft-ot ismerem)

Daftot használjuk a neten, vagy ami épp utunkba esik a vársoba járva, megnézzuk az ingatlanirodák ablakaiba kihelyezett ajánlatokat,Nincs favorit.Daft és Daft:)

37. Melyik bankot ajánljod, ami viszonylag rugalmas (nem szigorú) és tuti ad laser kártyát?
Bank of Ireland, elsőre kiadja a laser kártyát, és ha még nincs melód, de mondod hogy azért jöttél hogy dolgozzál, de még csak melókeresésben vagy, akkor is kiadják.lakcimigazolás viszont ugy rémlik itt is kellett hozzá.

38. Melyik mobil szolgáltatót ajánlod, ami a munkakereséshez, azaz hétköznap, napközbeni hívásokra nem számol fel magas percdíjakat?
O2-t hasssználjuk évek óta, de mostanában nem hasonlítottam össze a tarifákat.írtam a mobilszolgáltatókról,. onnan eljutsz a mobilos honlapokra, ahol kiböngészheted, hogy szerintedmelyik a legolcsobb:)

39. Melyik üzletet ajánlod élelemiszer, tisztítószer, ill. megérkezéskor a lakásba legszükségesebbek (ágynemű…) beszerzésére?
Élelmiszert és tisztitoszereket LIDL-ben vásárolunk.Ablaktisztitot ne vegyetek ott egyedul mert csak mázgál, a többi termékkel én meg vagyok elégedve.Ágynemut a Meath Street Thomass street sarkan vannak kinai boltok, ott szoktunk a legolcsobban beszerezni, de meg lehet nézni a Penny's ruházati áruházban is, mert az is egy nagyon olcsó áruház, valamint az Argos katalógust tudnám még ajánlani, amikor akcióban van valami, az is olcsó tud lenni.
Jah..meg a talbot streeten is van egy Bargain shop, ott is vannak olcsón ágyneműk.(20 euró alatt már olcsónak számít egy garnitúra)

Edények a 2 eurós boltokban kaphatóak, de ha teljesen üres a konyha, érdemes rászánni a 60 eurót egy home starter készletre az Argosban,katalógusuk a neten is megtalálható és akkor ebben edényektől az evőeszközökig, poharak, tányérok, fazekak, reszelők stb..minden benne van.nem nagy minőségüek, de kezdetnek tökéletesen megteszi és így egyben olcsóbban kijön az ember, mintha apránként veszegeti őket különböző helyeken.

40. Érdemes futárral/szállítmányozó céggel kihozatni elektronikus berendezéseket otthonról (tv, mini hifi…), vagy esetleg használtam meg lehet venni kint reális áron?

Nem hozattam ki semmit, mert ha még a futárra is költök , nem nagyon érdemes.ASmikor hazamegyek, szoktam azért kihozni magammal ezt azt, inkább háztartási kisgépeket, amik annyira nem is fontosak, csak könnyebb veluk az élet.(elektromos daralo, turmixgép,franciapiritos suto stb..) de költeni nem költenék futárra ezzekkel kapcsolatban, annyira nem drágák itt sem, a dugó másságáról nem is beszéve.Első alkalommal csak a laptopot hoztam magammal.
Argosban mindenhez hozzálehet jutni egyébként olcsón, márka nélüli váltpzatban.értsd: nem sony , hanem alba tv-t veszel.
de van hasznalt elektronika bolt is, egyrol tudok, szintén a Thomass street meath street sarkan.
Na meg van itt is aproujsag, Buy&Sell, vagy neten a  gumtree.
41. Vannak kint second hand ruhaüzletek?
vannak.Thomass streeten van harom-negy, a Great Georges Streeten vegig a portobelloig renegeteg second hand shop van, de egy kettő akad szinte minden kerületben.Enable,Oxfam..ezek a second hand üzletek jutnak most hirtelen eszembe.

42. Mit felejtettem el, amit még fontosnak tartasz átgondolni kiutazás előtt (állást, lakást már itthonról nézünk, de interjú lehetőség hiányában először csak az állásközvetítőkbe tudom elküldeni a CV-t)?
Szerintem ha tavaszra tervezitek a kiutat, mar most elkezdheted nezni a hirdeteseket, es ahol olyat latsz, amit ha kint lennel megpalyaznal, irj egy egy cv-t ra amit elkuldenel , es mentsd le, a hirdetes feladojaval egyutt.Hogy mire gondolok? Ahova most kell egy olyan munkas, amit te el tudnal latni, lehet kell harom honap mulva is.Amikor kijon az ember ugyanis nemcsak a hirdetesekre jelentkezik, hanem mindenhova utcarol is bekopogtat a cv-jevel, igy lesz egy listad mar, hogy kiket erdemes megkeresned.

Másik dolog az alberlet..készülj fel lelkileg, hogy gyerekkel sokkal nehezebb lakást találni, mint gyermek nélkül.Egy ötletet olvastam az irányon annó, hogy egy leleményes anyuka hogytalált maguknak lakást, és én magam is jó ötletnek tartom.A jelentkezési emailben nem csak magáról és párjáról írt, hanem a kislányukról is készített egy cv szerű leírást, fotóval illusztrálva, hogy lássa a tulaj, egy rendes normális családról van szó.Nem kötelező, de meglepő és különleges lehet egy ilyen, ami egy plusz pontot adhat a jelentkezőnek.Dublinban jó helyen, olcsón nehéz lakást találni. Egy-egy jobb lakásra (nem túlzok) van hogy 50 ember megy egyszerre intervjura.

43. Mikor vannak zárva nyáron az óvodák?

Folyamatosan óvodát írsz, de én csak iskoláról tudok írni:)
Tavaly junius 15-től augusztus 27-ig volt nálunk szünet, idén még nm kaptuk meg a szünet időpontját.

44. A gyereknek alanyi alapon jár az ingyenes eü elláttás (mint itthon), vagy rájuk is kötni kell biztosítást, vagy esetleg a szülő/szülők biztosítása rá is vonatkozik?

Nincs ingyenes egészségügyi ellátás csak a medical carddal rendelkező családoknak.minden egyéb esetben mindenkire fizetni kell legyen az negyvenes meglett férfi, vagy hat hónapos csecsemő.

Hát nagyjából ennyi. Segítségedet előre is nagyon köszönöm.

Szia

Enikő


Ha újat nem is mondtam most, de így egy oldalba sűrítve remélem segítettem:)
Üdv: cukornita

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornita.blog.hu/api/trackback/id/tr64797762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása