IWIW klubom

Írországi Magyarok Közössége

Facebook

Magyar szolgáltatók Írországban

Iratkozz fel a listára, így folyamatosan tudod figyelni a magyar érdekeltségű vállalkozások akcióit, valamint ha szükséged van bármilyen szakemberre, egyszerűen utána nézhetsz, hogy a környezetedben esetleg magyar szakembert találsz e.A lista folyamatosan bővül.

Friss topikok

  • Dubbud: SZIA! Írtam facen (2016.06.06. 12:02) Kérdezz-felelek
  • Angéla S Alt: Sziasztok..segítségre lenne szükségem..mi történik ha llejart a jogsim es megfog a rendőr??Bíróság... (2014.11.01. 17:47) Jogosítvány
  • cukornita: @Gyöngyi Maka: Dublin 8 mint ahogy a tobbi kerulet is eleg nagy, nem tudom neked pontosan megmon... (2014.05.25. 11:15) Dublini kerületek
  • Ivy13: Köszönöm szépen a gyors reagálásodat :) Kedves tőled :) (2013.01.26. 10:11) Milyen dokumentumokat érdemes magunkkal hoznunk?
  • marika72: @cukornita: Kedves Cukornita, Köszönjük szépen a válaszokat mindkét témában, ez alapján megprób... (2012.05.07. 23:22) Első szülői értekezlet

Ezekről írtam

Tartalom

Mennyi pénzzel induljunk útnak?

2007.05.18. 22:11 | cukornita | komment

Címkék: pénz dublin dokumentumok információk írország indulás.előtt

Sokan teszik fel a címben szereplő kérdést. Egyetlen válaszom van rá: Minél többet, annál jobb. Max megmarad.

Ez egyébként nagyon sok mindentől függ. Mennyi idő alatt tudsz munkába állni, hol fogsz lakni, milyen színvonalat akarsz itt vinni stb...

Ha pl. az első éjszakáidat ismerős híján Hostelben akarod tölteni, minimum 12 euró/éjszakára kell számíts. Ezt úgy vedd, hogy egy tizenvalahány agyas szobában egy agynak ennyi az ára. Általában még szekrényed sincs, csak egy rácsos valami az agyad alatt,amibe a bőröndödet helyezheted.

Ha szobát bérelsz, Dublinban jelenleg kb. 400 euró/hónapra számíthatsz minimum. Ezt ugye le kell perkálnod előre, plusz még egyhavi bérleti díjnak megfelelő kauciót is. Így már tehát az első 800 euródnak meg is van a helye.

Egy főnek egy hétre a szükséges élelmiszer belekerül kb.50-80 euróba. Ebben nincsen benne semmi pub, sem Mc.Donalds, és nem is sarki kisboltban veszel meg mindent, hanem szépen elsétálsz egy Tescóba, Aldiba  vagy Lidl-be.

Amint megérkezel, szükséged lesz egy ír SIM kártya vásárlására, ami 20 euró korul mozog, mert ugye magyar telószámon egy munkáltató sem fog felhívni.

Még azt meg kell jegyeznem, ha úgy jössz is ki, hogy otthonról már találtál munkát magadnak, és egyből dolgozni is kezdesz, az első héten még nem biztos, hogy pénzhez is jutsz. Sok olyan hely van, ahol az első heti fizetést benn tartják amolyan kauciónak. Ezt akkor kapod meg, amikor megszűnik a munkaviszonyod. A másik dolog pedig az első időszakban, amíg az adó-jóváírási procedúra le nem zajlik,addig több adót vonnak,de erről majd később az Emergency Tax-nál lesz még szó részletesen,hogy mit is jelent ez. Én azt szoktam mondani, hogy a legrosszabb esetekre is fel kell készülni. Minimum 1500 euró legyen a zsebedben, és akkor meg keveset is mondtam. Mert ugye olyan kiadások is lehetnek, mint mondjuk egy munkába állás esetén felmerülő plusz költségek. Pl. ha nincs kimondott egyenruha, de megszabjak hogy fekete nadrágot, és ilyen vagy olyan színű inget kell felvegyél. Ennek persze illik az első munkanapodon eleget tenni. Ergo, ha otthonról ilyesmit nem hoztál magaddal, itt kell pénzt költened rá . Még valamit itt meg kell jegyezzek. Lehet úgy gondolod, hogy egy darabig ellehetsz majd valamelyik ismerősödnél.3-4 napnál többre ne számíts. Mert ha nem is rak szó szerint az utcára, de általában a magas albiárak miatt többen laknak egy lakásban. Lehet a Te barátod szívesen látna vendégül több időre, de a lakó társai nem biztos , hogy így vannak vele. Lehetőleg kerüljük a konfliktusokat alapon, célszerűbb minél hamarabb saját lakásba, szobába költöznöd.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornita.blog.hu/api/trackback/id/tr73788753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása