IWIW klubom

Írországi Magyarok Közössége

Facebook

Magyar szolgáltatók Írországban

Iratkozz fel a listára, így folyamatosan tudod figyelni a magyar érdekeltségű vállalkozások akcióit, valamint ha szükséged van bármilyen szakemberre, egyszerűen utána nézhetsz, hogy a környezetedben esetleg magyar szakembert találsz e.A lista folyamatosan bővül.

Friss topikok

  • Dubbud: SZIA! Írtam facen (2016.06.06. 12:02) Kérdezz-felelek
  • Angéla S Alt: Sziasztok..segítségre lenne szükségem..mi történik ha llejart a jogsim es megfog a rendőr??Bíróság... (2014.11.01. 17:47) Jogosítvány
  • cukornita: @Gyöngyi Maka: Dublin 8 mint ahogy a tobbi kerulet is eleg nagy, nem tudom neked pontosan megmon... (2014.05.25. 11:15) Dublini kerületek
  • Ivy13: Köszönöm szépen a gyors reagálásodat :) Kedves tőled :) (2013.01.26. 10:11) Milyen dokumentumokat érdemes magunkkal hoznunk?
  • marika72: @cukornita: Kedves Cukornita, Köszönjük szépen a válaszokat mindkét témában, ez alapján megprób... (2012.05.07. 23:22) Első szülői értekezlet

Ezekről írtam

Tartalom

Motortax

2008.11.25. 23:37 | cukornita | komment

Címkék: közlekedés autó dublin információk írország motortax

Írországban van egy adó, amit kötelező fizetni minden autó után. Ez a MOTOR TAX. Olyasmi jelleggel működik, mint Magyarországon a súlyadó. A Motor Taxból származó jövedelemből fejlesztik és tartják fenn az úthálózatot.

A motortax összege a motor nagyságától. Minél nagyobb köbcentis egy motor, annál magasabb a MotorTax összege. Online motortax calculator itt található.
Amikor befizeted, kapsz egy érvényes matricát, amit a szélvédőre ki kell helyezni.

Névátírás
Amikor veszel egy autót,vagy cseréled,akkor a tulajdonosváltozást itt is regisztráltatni kell.Ez kétfajta módon történhet,attól függően,hogy az első forgalomba helyezés 1993.január elseje előtt vagy után történt. Bővebben erről itt olvashatsz.

A névátírás (mely egyelőre még ingyenes) igénybe vehet 3-4 hetet is, és amíg a nevedre nem kerül az autó, addig a MotorTaxot sem tudod utána fizetni.(Erre érdemes figyelni vásárláskor, és ezt belekalkulálni,ha egyből szeretnél is az autóddal járni.) Motortax nélkül ugyanis Tilos járni vele, ezt szigorúan ellenőrzik,és büntetik.

Amikor egy használt autót veszel, akkor az egész úgy zajlik, hogy a Vehicle Licensing Certificate-ból, a B részt kell kitölteni a Te adataiddal, ezt eljuttatni a Vehicle Registration Unit of the Department of Environment and Local Government-hez.Ezek után postán küldik majd ki neked a saját nevedre szóló forgalmidat.(Velünk a régi tulaj kitöltette ezt a B papírt, és ő maga küldte be az Office-ba. Nem tudom, hogy ez csak kivételes eset volt,vagy általánosságban a régi tulaj rendezi ezt.)
Amikor egy új autót veszel, akkor a kereskedőtől kell kapnod egy RF100 nyomtatványt, és azt kell kitöltve eljuttatnod a Motor Taxation Office-ba.

Lejár a matricád, és fel kell újítanod.

Két lehetőséged van,vagy bemész a MotorTaxOficce-odba és ott kitöltesz egy formanyomtatványt, beadod, befizeted a pénzt, és már meg is kapod ott helyben az új matricád. Ha onnan kéred ki a nyomtatványt, akkor egy Motor Tax Renewal Form RF 100B nyomtatványt fogsz kapni.
Némely MotorTaxOffice-ban van arra is lehetőség,hogy postán újíttasd fel, ilyenkor innen letöltöd a Motor Tax Renewal Form RF 100B nyomtatványt,és azt beküldöd nekik. Azért nem ajánlom ez utóbbi módszert, mert így akár három hetet is igénybe vehet, mire kipostázzák a matricát, másrészt nem is mindegyik MotorTaxOffice fogadja ezt el.


MotorTaxot csak akkor kell fizetni,ha járnak is az autóval. Tehát,ha pl. valami oknál fogva egy darabig nem fogod használni az autód,de korábban már befizetted rá a MotorTaxot,lehetőséged van visszaigénylésre. Ebben az esetben az érvényes matricádat,a Vehicle Licensing Certificate-ot,valamint ezt a kitöltött formanyomtatványt kell beküldened a MotorTaxOffice-odba.

Figyelem! A visszaigénylés nem lehetséges,abban az esetben,amikor eladod az utot. Eladásnál a befizetett MotorTax megy az autóval. Tehát,ha eladni szándékozol,és nem akarsz sokat bukni a Tax-on, ne fizesd be egy összegben egész évre, mindig csak pár hónapot.

Ha elhagysz valami dokumentumot az autóval vagy motortax-szal kapcsolatban

Lehetőség van pótdokumentumok beszerzésére,természetesen a bizonyos díj megfizetése ellenében. Ehhez először a Garda Station -re (rendőrségre) kell elmenj, és elmondanod,hogy elhagytad vagy ellopták. Erről felvesznek ott egy jegyzőkönyvet, és ezt a jegyzőkönyvet,valamint az innen letöltött és értelemszerűen kitöltött nyomtatványt kell eljuttatnod a MotorTaxOffice-odba.

Online motortax fizetés
Több infó a Motortaxról itt .

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornita.blog.hu/api/trackback/id/tr57788881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása