IWIW klubom

Írországi Magyarok Közössége

Facebook

Magyar szolgáltatók Írországban

Iratkozz fel a listára, így folyamatosan tudod figyelni a magyar érdekeltségű vállalkozások akcióit, valamint ha szükséged van bármilyen szakemberre, egyszerűen utána nézhetsz, hogy a környezetedben esetleg magyar szakembert találsz e.A lista folyamatosan bővül.

Friss topikok

  • Dubbud: SZIA! Írtam facen (2016.06.06. 12:02) Kérdezz-felelek
  • Angéla S Alt: Sziasztok..segítségre lenne szükségem..mi történik ha llejart a jogsim es megfog a rendőr??Bíróság... (2014.11.01. 17:47) Jogosítvány
  • cukornita: @Gyöngyi Maka: Dublin 8 mint ahogy a tobbi kerulet is eleg nagy, nem tudom neked pontosan megmon... (2014.05.25. 11:15) Dublini kerületek
  • Ivy13: Köszönöm szépen a gyors reagálásodat :) Kedves tőled :) (2013.01.26. 10:11) Milyen dokumentumokat érdemes magunkkal hoznunk?
  • marika72: @cukornita: Kedves Cukornita, Köszönjük szépen a válaszokat mindkét témában, ez alapján megprób... (2012.05.07. 23:22) Első szülői értekezlet

Ezekről írtam

Tartalom

A repülés

2008.11.25. 22:29 | cukornita | komment

Címkék: repülő dublin dokumentumok információk írország indulás.előtt

Mivel lehet olyan az olvasók között, akik eddig még nem repültek, azt hiszem erről is ejtek egy pár szót.

Ha utazási irodában veszed meg a repülőjegyet, akkor vagy bemész az irodába a jegyért, és akkor megkapod egyből, vagy a repülőtéren veszed át, ez a Te választásod.
Ha online rendeled, akkor mindenképp a reptéren kell átvegyed. Ilyenkor a repjegy foglalásnál kapsz egy referencia számot Email-ben, ez kell nálad legyen, valamint az útleveled. Ez alapján veheted át csekkoláskor a szükséges papírokat.
Mind az online, mind az utazási irodában vásárolt jegyeknél kapsz egy általános ismertetőt. Ezt nagyon fontos elolvasni, mert ebben vannak leírva az adott légitársaság szabályai. Ilyeneket tudhatsz meg belőle, hogy pl. hány kilós csomagot adhatsz fel ingyenesen, milyen lehet a kézipoggyász mérete és súlya, valamint hogy mit vihetsz fel egyáltalán magaddal a fedélzetre.
Érdemes 1-1,5 órával a gép indulása előtt érkezni, különösen annak, aki még először utazik repülőgéppel. Első lépés, hogy a monitoron kinézed, melyik ablaknál kell sorba állj a csekkoláshoz. Itt ellenőrzik le a jegyedet, lemérik a nagyobb csomagjaidat és el is veszik tőled, valamint itt kapod meg a beszálló kártyád. A beszálló kártyán fel van tüntetve, hogy hányas kaputól indul majd a géped, pontosan hány órakor kezdődik el a beszállás, valamint fel van tüntetve, hogy hányas széket foglalhatod el a gépen.
Amikor ezen túl vagy, elbúcsúzol a rokonodtól, barátodtól, mert ő tovább már nem mehet veled.

Ezután mész át a vizsgáló kapun. Egy futó szalagra kell felrakd a kézipoggyászodat, (ezt általában nem mérik le súlyra, csak ha feltűnően nagy), egy kis kosarat vagy dobozt kapsz, amibe az apróságaidat szedheted ki a zsebedből (egyszerűbb lerakni a kabátot is a futószalagra, és akkor nem kell kipakolni a zsebeket), és ezek mennek a futószalagon egy átvilágító lámpa alatt. Ha bármilyen nem odavaló dolgot találnak (pl.szúróeszköz, körömvágóolló és minden egyéb olyan tárgy, ami a repjegynél a szabályzatban fel volt sorolva, hogy nem viheted fel a fedélzetre) akkor azt könyörtelenül elveszik. Neked is át kell sétálnod egy átvilágító kapun, és ha minden rendben van, akkor veheted a cuccodat a futószalagról, és irány a beszálló kártyán feltüntetett kapu.
Még itt hamarjában megjegyeznék valamit: ahogy átjössz ezen az átvizsgáló mizérián, rögtön szembe találod magad egy hatalmas táblával, amely szintén azt mutatja, melyik járat hányas kaputól indul. Ne hagyatkozz csak arra, hogy pár perccel ezelőtt kaptad meg a beszálló kártyát és azon a 27 kapu volt írva. Nézd meg ezt a táblát is mi van rá írva, és ha esetleg ez már 29-es kaput ír, akkor ahhoz startolj, mert valami miatt áthelyezték a géped. Volt már olyan esetem, hogy késve érkeztem a reptérre, és bár 2-3 perccel előtte nyomták a kezembe a beszálló kártyát, mégis másik kaputól indították a gépet. Ez főleg akkor számit, amikor amúgy is késésben vagy.
Szóval, elmész a megfelelő kapuhoz, itt is kis monitor jelzi a járatot. Itt várhatsz amíg megkezdődik a beszállás. Vannak lent shopok, kávézók stb.. mondjuk elég borsos áron szolgáltatják a portékákat.
.

Megkezdődik a beszállás. Itt ismét fel kell mutasd az útlevelet, valamint a beszállókártyát. Innen már a repülőre vezet az út.


Ha valaki babakocsis gyermekkel utazik, általában a 2 éven aluli gyermeknek csak a reptéri illetéket kell fizetni. Egész idáig ülhetett a babakocsiban a gyermek. Amikor szállsz fel a repülőre, elveszik a babakocsit, cserébe kapsz egy bilétát, amivel leszálláskor visszaválthatod.
Fent kinézed az ülőhelyed. A felső rekeszbe berakod a kézipoggyászt. Itt már felszólítanak arra, hogy kapcsold ki a mobilod. Majd elmutogatják, hogy mi a teendőd egy esetleges vészhelyzetben, hogy kell használni a maszkot stb...ha esetleg először utazol, és nem értetted meg amit magyaráztak, ne ess pánikba,előtted lesz egy fűzet, amiben szépen képekkel illusztrálva áttanulmányozhatod a dolgokat.
Amennyiben kisgyerekkel vagy, nem jár neki külön szék,kapsz egy kisebb biztonsági övet, amivel a gyereket a magad övéhez csatolod. A gyerek ebben az esetben végig az öledben ül, kivéve, ha szerencséd van, és nem ül mellettetek senki.

MALÉV járatokon a jegyárban benne foglaltatik egy ( napszaktól függően ) vacsora vagy reggeli is. Ne számíts nagy kajára, általában vaj, dzsem sajt, valamint egyfajta főtt étel lesz a menü . Kávé, tea, üdítő,szeszes ital, ezek mind benne foglaltatnak az árban (gondolom bizonyos határokon belül)
Aerlingusnál nincs benne az étkezés a jegyárban, de külön vásárolhatsz magadnak. Abban a füzetben, amit az előbb említettem, benne vannak a fedélzeten kapható termékek fényképpel, árakkal.
Leszállás után egyből visszakapod a babakocsit. Általában a Magyarországról jövő gépeket gyakran teszik ki a reptér végébe. Innen egy busz fog bevinni az épülethez.
Innen amióta uniósok vagyunk, nem nagyon vacakolnak, van, hogy meg sem nézik az útlevelet.

Sorban egymás mellett vannak a futószalagok, itt is ki van monitorozva, hogy melyik járat csomagjait szállítja. Kikeresed a csomagod, felveszed, és már mehetsz is fel.

Welcome to Ireland:)

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornita.blog.hu/api/trackback/id/tr75788790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása