IWIW klubom

Írországi Magyarok Közössége

Facebook

Magyar szolgáltatók Írországban

Iratkozz fel a listára, így folyamatosan tudod figyelni a magyar érdekeltségű vállalkozások akcióit, valamint ha szükséged van bármilyen szakemberre, egyszerűen utána nézhetsz, hogy a környezetedben esetleg magyar szakembert találsz e.A lista folyamatosan bővül.

Friss topikok

  • Dubbud: SZIA! Írtam facen (2016.06.06. 12:02) Kérdezz-felelek
  • Angéla S Alt: Sziasztok..segítségre lenne szükségem..mi történik ha llejart a jogsim es megfog a rendőr??Bíróság... (2014.11.01. 17:47) Jogosítvány
  • cukornita: @Gyöngyi Maka: Dublin 8 mint ahogy a tobbi kerulet is eleg nagy, nem tudom neked pontosan megmon... (2014.05.25. 11:15) Dublini kerületek
  • Ivy13: Köszönöm szépen a gyors reagálásodat :) Kedves tőled :) (2013.01.26. 10:11) Milyen dokumentumokat érdemes magunkkal hoznunk?
  • marika72: @cukornita: Kedves Cukornita, Köszönjük szépen a válaszokat mindkét témában, ez alapján megprób... (2012.05.07. 23:22) Első szülői értekezlet

Ezekről írtam

Tartalom

Magyarországról hozott autó regisztrálása Írországban

2008.11.26. 00:00 | cukornita | komment

Címkék: közlekedés autó dublin dokumentumok információk írország indulás.előtt autó.regisztrálás

Az alábbi dolgokkal érdemes tisztában lenni azoknak,akik autóval jönnek Írországba.

Külföldi rendszámmal gépkocsi legfeljebb 90 napnál rövidebb ideig használható Írországban. A kötelező biztosítás meglétének igazolását a rendőr bármikor kérheti, annak hiányában a gépjárművet azonnal lefoglalják, kiváltása csak a biztosítás felmutatásával és jelentős napi tárolási díj kifizetését követően lehetséges.

Minden gépjárművet, amit behoznak Írországba, regisztráltatni kell a Revenue Commissioners-szel (ez amolyan adhatóság féle intézmény), és Vehicle Registration Tax-ot  (továbbiakban:VRT) kell rá fizetni. Azok az autók kivetélek ez alól, amelyeket csak ideiglenesen egy látogató hozott be. ehát ha valaki nyaralni jön az autójával, annak természetesen nem kell regisztráltatni és VRT-t fizetni, de aki PPS-szel rendelkezik, tehát itt el az országban,annak mindenképpen regisztráltatni kell az autóját. Szóval az alábbi leírás azokra vonatkozik, akik itt élnek, és úgy hozzak ki az autójukat.

Ahhoz, hogy Írországban egyáltalán közlekedhess az autóddal, 4 dologra van szükséged:

- be legyen fizetve a VRT (hacsak nem élvezel mentességet)

- legyen érvényes biztosításod (insurance)

- legyen érvényes motoradód (motor TAX)

- legyen érvényes jogosítványod (driving licence)

Mi az a VRT?

A Vehicle Registration Tax (VRT) az az adó, amit akkor fizetel be, amikor bejegyeztetsz egy autót Írországban. Ha importáltál egy autót, akkor be kell fizetned ezt a VRT,  amiről kapsz egy igazolást (Registration Certificate). Amennyiben ezt elmulasztod, ha elkapnak, pénzbírságra sújthatnak, akár az autódat is elkobozhatják.

Kik kapnak felmentést a VRT fizetése alól?

- Bizonyos mozgássérült vezetők

- Emberek, akiket a diplomáciai testület részeként helyeztek Írországba

- Azok, akik bár Írországba élni,dolgozni esetleg letelepedni jöttek, de az autójuk több mint egy éve a tulajdonukban van.

Figyelem! Attól,hogy valaki mentességet élvez a VRT megfizetése alól, még regisztrálni kell az autót.

Mi kell hozzá?

Írat,ami igazolja, hogy a te tulajdonodban van az autó, és amely igazolja az autó adatait.(Forgalmi útlevél vagy személyi)

Írországba való érkezésed utáni első munkanapon be kell menj egy Revenue Vehicle Registration Office-ba(VRO) regisztráltatni az autót.

Az alábbi formanyomtatványt kell kitöltened:

- új jármű esetén: Form VRT 3

- használt jármű esetén: Form VRT 4

- motorkerékpár esetén: Form VRT 5

A VRO megvizsgálja az autót, majd megállapítja a VRT díjat, amit ki kell fizetned.

- kapsz egy nyugtat a VRT befizetésről, ami már mutatja a a neked kijelölt ír rendszámodat is.

- és kapsz egy Form FR 100 nyomtatványt, amit majd a motortax intézésénél kérnek.

3 napig közlekedhetsz ezzel a papírral, utána már csak az új,ír rendszámtáblával, különben a Garda (rendőrség) bírságolhat.

Rendszámtáblát bármelyik motorkereskedőtől be tudsz szerezni.A VRO-nal vannak kirakva szórólapok, amelyek ismertetik a rendszámtáblák helyes,törvényes formátumait. Az egyedi rendszámtáblák használata illegális!

Hogyan számolják ki a VRT összegét?

Azt,hogy mennyit kell fizessél,több tényező is befolyásolja. Ez függ az éppen aktuális piaci árfolyamtól, a motor nagyságától, a gépjármű korától stb..

Van egy online system , amivel autód adatait beírva kiszámolnak neked egy megközelítő értéket.

Bővebben az autóregisztrálásról itt olvashatsz.

Még egy személyes megjegyzést tennék ehhez: Nekünk fél évig volt kinn a magyar autónk. Többször igazoltattak minket ez idő alatt, minden esetben rákérdeztek, hogy mióta vagyunk az országban, mindig két-három nappal korábbi dátumot mondtunk. Szerencsére egyszer sem kérték, hogy bizonyítsuk is ezt kompjeggyel vagy bármivel.

Volt ismerősöm, aki két évig is kihúzta így. De! Olyat is hallottam már, akinek bizony elkobozták az autóját emiatt, és csak hosszas,bonyodalmas ügyintézés és majdnem 1000 €- s büntetés megfizetése után kapta vissza.

Nagyobb városban szerintem könnyen meg lehet bújni egy autóval, de kisebb városokban,falvakban, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, könnyebben szemet szúr egy gyakran látott fordított kormányos, magyar rendszámú autó is.

És még egy személyes tapasztalat, amíg a magyar rendszámú autóval közlekedtunk,10-ből legalább hatszor igazoltattak.Az ír rendszámú autónk harmadik hónapja van meg, és bár gyakrabban utazunk vele, még egyszer sem estünk bele rutinellenőrzésbe.

UI:nem biztos forrásbol,de most hallottam, hogy allitolag, az unios orszag allampolgaraival 1 evig lehet regisztralas nelkul az autojuk Irorszagban.Sajna nem tudom, mennyi ennek a valosagalapja.Amint biztosabbat tudok majd,javitok a bejegyzesen.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornita.blog.hu/api/trackback/id/tr28788913

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gépjármű biztosítás kötés gyorsan és olcsón 2010.07.15. 19:03:08

Amennyiben nem riasztott el a jobbkormányos vezetés kipróbálása és felfedezted az angliai használt autópiac kecsegtető árait egyvalamire biztosan szükséged lesz: gépjárműbiztosításra. Kötelező megkötnöd és természetesen minél olcsóbb annál jobb. Hogyan...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása