IWIW klubom

Írországi Magyarok Közössége

Facebook

Magyar szolgáltatók Írországban

Iratkozz fel a listára, így folyamatosan tudod figyelni a magyar érdekeltségű vállalkozások akcióit, valamint ha szükséged van bármilyen szakemberre, egyszerűen utána nézhetsz, hogy a környezetedben esetleg magyar szakembert találsz e.A lista folyamatosan bővül.

Friss topikok

  • Dubbud: SZIA! Írtam facen (2016.06.06. 12:02) Kérdezz-felelek
  • Angéla S Alt: Sziasztok..segítségre lenne szükségem..mi történik ha llejart a jogsim es megfog a rendőr??Bíróság... (2014.11.01. 17:47) Jogosítvány
  • cukornita: @Gyöngyi Maka: Dublin 8 mint ahogy a tobbi kerulet is eleg nagy, nem tudom neked pontosan megmon... (2014.05.25. 11:15) Dublini kerületek
  • Ivy13: Köszönöm szépen a gyors reagálásodat :) Kedves tőled :) (2013.01.26. 10:11) Milyen dokumentumokat érdemes magunkkal hoznunk?
  • marika72: @cukornita: Kedves Cukornita, Köszönjük szépen a válaszokat mindkét témában, ez alapján megprób... (2012.05.07. 23:22) Első szülői értekezlet

Ezekről írtam

Tartalom

European Health Insurance Card (EHIC)

2008.11.25. 23:53 | cukornita | komment

Címkék: orvos dublin információk írország egészségbizt.kártya ehic.card

Az EU tagállamainak állampolgárait társadalom biztosítási szempontból ugyanolyan jogok és kötelezettségek terhelik egy másik tagállamban, mintha az adott ország állampolgárai lennének.

Hogy egy másik tagállamban bizonyíthasd magadról, hogy saját országodban biztosított vagy,erre találták ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát,angol nevén European Health Insurance Card-ot (EHIC).

Amennyiben Írországban dolgozol, jogosult vagy te is ennek kiváltására

  • Hogyan használhatod Magyarországon?

 

Magyarországon szükséges felmutatni a kezelőorvosnak az EHIC kártyát és az útlevelet.Ne feledd! Otthon is csak azokhoz fordulhatsz, akik OEP-pel szerződött szolgáltatókként vannak nyilvántartva.A vizsgálat ingyenes,valamint az orvosi szállítás és sürgősségi fogászati ellátás is. Amennyiben az orvos receptet ír fel, a gyógyszereket ugyanúgy simán kiválthatod a gyógyszertárban, a kedvezményeket ugyanúgy igény beveheted, mint a magyar TAJ-kártyások.A privát rendelésekért, valamint a Magyarországon térítésköteles kezelésekért, e kártya mellett is fizetned kell.

  • Mi van,ha nincs EHIC kártyád,és mégis sürgősségi ellátásban kell részesülj?

 

Ki kell fizetned a kezelés költségét, és 30 napon belül itt Írországban visszaigényelheted egy részét.(nem a teljes összeget!Csak annyit, amennyit az itteni biztosítónak kellett volna fizetnie a magyar TB felé, ha EHIC kártya van nálad.)Mindezek persze csak akkor érvényesek, ha egy ideiglenes Magyarországon való tartózkodásod során sürgősségi okokból kell orvoshoz fordulj.

  • MI van ha csakis kimondottan az egészségügyi ellátás miatt mész Magyarországra?

 

Ha egy megtervezett orvosi ellátás miatt mész Magyarországra, akkor egy előzetes meghatalmazásra lesz szükséged.(E112 form). Ezekhez az ellátásokhoz igénybe vehető kedvezményeket ugyanis önmagában az EHIC kátyával nem kaphatod meg.(Ha pl. egy fogsort akarsz Magyarországon csinaltatni, akkor ahhoz meg nem lesz elég az EHIC kártya)

  • Hogyan lehet Írországban EHIC kártyát igényelni?

 

Előszór is szerezz egy igénylő lapot. Ezt beszerezheted bármelyik Health Office-ban, Community Care office-ban vagy Health Centre-ben. Vagy akár letöltheted innen is.

  • Milyen adatokat szükségesek megadni hozzá?

-név

-cím

-születési dátum

-PPS (lehet,hogy kérik majd azt is ,hogy igazold hogy tied a PPS,mint pl a papírral,amit a szám megszerzésekor a Tax Office-tól kaptál, vagy egy P60-vel,esetleg egy payslippel)

Az EHIC kártya két évig érvényes,és a kérelem beérkezésétől számítva 10 napon belül megkapod.

További információkhoz juthatsz az EHIC kártya igénylésével kapcsolatban itt ,valamint a helyi Heatlh Office-okban.

A kártya magyarországi használatához pedig itt találhatsz felvilágosítást.

Amennyiben otthon fizeted magad után a TB-t, es otthon szeretnéd kiváltani ezt a kártyát, azt is megteheted.Részletesebben itt írok róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornita.blog.hu/api/trackback/id/tr79788906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása