IWIW klubom

Írországi Magyarok Közössége

Facebook

Magyar szolgáltatók Írországban

Iratkozz fel a listára, így folyamatosan tudod figyelni a magyar érdekeltségű vállalkozások akcióit, valamint ha szükséged van bármilyen szakemberre, egyszerűen utána nézhetsz, hogy a környezetedben esetleg magyar szakembert találsz e.A lista folyamatosan bővül.

Friss topikok

  • Dubbud: SZIA! Írtam facen (2016.06.06. 12:02) Kérdezz-felelek
  • Angéla S Alt: Sziasztok..segítségre lenne szükségem..mi történik ha llejart a jogsim es megfog a rendőr??Bíróság... (2014.11.01. 17:47) Jogosítvány
  • cukornita: @Gyöngyi Maka: Dublin 8 mint ahogy a tobbi kerulet is eleg nagy, nem tudom neked pontosan megmon... (2014.05.25. 11:15) Dublini kerületek
  • Ivy13: Köszönöm szépen a gyors reagálásodat :) Kedves tőled :) (2013.01.26. 10:11) Milyen dokumentumokat érdemes magunkkal hoznunk?
  • marika72: @cukornita: Kedves Cukornita, Köszönjük szépen a válaszokat mindkét témában, ez alapján megprób... (2012.05.07. 23:22) Első szülői értekezlet

Ezekről írtam

Tartalom

Európai Biztosítási kártya

2007.05.16. 21:40 | cukornita | komment

Címkék: orvos dublin dokumentumok információk írország indulás.előtt egészségbizt.kártya

A biztosítottak körében már ismert E-111 jelű nyomtatványt 2005. november 1-jétől Magyarországon is egy új dokumentum az Európai Egészségbiztosítási Kártya (a továbbiakban Kártya) váltotta fel.
A kártya átmeneti jelleggel egy másik uniós (EGT) tagországban tartózkodó számára az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít.


A Kártya igénylése:
A Kártyát – az E111 jelű nyomtatványhoz hasonlóan – a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár(ak) (MEP) adja ki, kérelemre a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. A kártya kiadása térítésmentes.
A Kártya a MEP(ek) ügyfélszolgálatán igényelhető (MEP-ak címét, ügyfélfogadás rendjét kikeresheted itt .) személyesen, meghatalmazott útján, kiskorúak esetén a törvényes képviselő közreműködésével.
Meghatalmazás:
Amennyiben a kérvényező helyett meghatalmazott jár el, ebben az esetben:
Nagykorú személy helyett csak eredeti meghatalmazással járhat el más személy
- géppel írott meghatalmazás esetén 2 tanú aláírása is szükséges,
- az ügyfél által saját kezűleg írott meghatalmazás esetén nem szükséges tanú.

Kiskorú személy helyett kizárólag a szülő (törvényes képviselő) járhat el!
Szükség esetén a Kártya kiállítását írásban is lehet kérni, de a Kártya átvétele – szemben az E111 jelű nyomtatvánnyal - minden esetben személyesen történik, miután annak átvételét a kérelmező az átvételi elismervényen aláírásával igazolja.


A Kártya érvényessége

A Kártya alapvetően a kiállítástól számított 12 hónap végéig érvényes,
- saját jogú öregségi nyugdíjban részesülő személyek a Kártyát 36 hónapos érvényességgel kaphatják meg,
- a 17. életévüket be nem töltött, Magyarországon élő magyar állampolgárok a Kártyát nagykorúságuk betöltésének napjáig, de legfeljebb 36 hónapig tartó érvényességgel kapják meg.

Abban az esetben, ha a kártyabirtokos magyarországi egészségbiztosítási jogosultsága a Kártyán feltüntetett érvényességi idő alatt (pl. külföldre költözés miatt) megszűnik, a Kártyát haladéktalanul vissza kell szolgáltatni az azt kiállító MEP-nek.
Jogosultság nélkül egy másik tagállamban igénybe vett egészségügyi szolgáltatások költségeiért a szolgáltatás igénybe vevője viseli a felelősséget.


Igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások
A Kártya alapján ugyan azon ellátások nyújtandók, mint az E111 jelű nyomtatvány esetében. Egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak.
A szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el, ennek megfelelően a Kártyával közvetlenül az adott tagállam társadalombiztosítási/egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni. Az egészségügyi szolgáltatónak úgy kell ellátnia a magyar biztosítottat, mintha az adott tagállamban lenne biztosított.
Ez egyben azt is jelenti, hogy:
- a Kártyát csak az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltató fogadja el,
- az adott állam társadalombiztosítása/egészségügyi szolgálata által nyújtható ellátások igénybevétele esetén, és
- az adott tagállamban biztosítottak által is fizetendő önrészekre/kötelező hozzájárulásokra a Kártya nem nyújt fedezetet.

A Kártya nem használható fel továbbá akkor, ha a biztosított valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybe vételének céljából utazott másik tagállamba!

Melyik országokban használható fel az Kártya?
A magyar biztosítottak – hasonlóan az E111 jelű nyomtatványhoz – az alábbi országokban való átmeneti tartózkodás során részesülhetnek ellátásban a társadalombiztosítással szerződött szolgáltatóktól:

Ausztria, Görögország, Málta, Belgium, Hollandia, Németország, Ciprus (görög rész), Írország, Norvégia, Csehország, Izland, Olaszország, Dánia, Lengyelország, Portugália, Egyesült Királyság, Lettország, Spanyolország, Észtország, Liechtenstein, Svédország, Finnország, Litvánia, Szlovákia, Franciaország, Luxemburg, Szlovénia
A Kártya tartalma
A Magyarországon kiadott Kártya nem váltja fel és nem helyettesíti a TAJ-t tartalmazó „Hatósági Igazolvány”-t (a zöld vagy fehér-kék színű ún. TAJ kártyát).
Így e Kártyával csak egy másik tagállamban vehetők igénybe a szükséges szolgáltatások.

A Kártya mezőinek felirata magyar nyelvű, s mivel a Kártya külalakja az Európai Gazdasági Térségben egységes, egy másik tagállam egészségügyi szolgáltatója magyar nyelv ismerete nélkül is megfelelően megállapíthatja a neki bemutatott Kártya tartalmát.
A Kártya biztonsági okmány és az alábbi adatokat tartalmazza:
- Családi név (viselt nevek),
- Utónév (viselt nevek),
- Születési dátum,
- Társadalombiztosítási azonosító jel (TAJ).

Mi a teendő a Kártya megsemmisülése, megrongálódása, elvesztése esetén?
Abban az esetben, ha a Kártya elveszik, ellopják, megsemmisül, vagy olyan mértékben megrongálódik, hogy használhatatlanná válik, ezt a tényt a biztosítottnak haladéktalanul be kell jelentenie az illetékes, a Kártyát kibocsátó MEP-nek. Ilyen esetekben a biztosított új Kártyát igényelhet.(Ha jól tudom, az már nem ingyenes)


Ideiglenes Kártyahelyettesítő Nyomtatvány

Amennyiben a biztosított Kártyát igényel, de azt valamely okból a MEP-nek nem áll módjában azonnal kiadni, a Kártya adatait tartalmazó papíralapú nyomtatványt, „Ideiglenes Kártyahelyettesítő Nyomtatvány”-t ad ki, amellyel az ellátások ugyanolyan módon és mértékben vehetők igénybe, mint a Kártyával. E nyomtatvány érvényességi ideje 90 nap, kiváltása térítésmentes.


Utasbiztosítás

Miután a turisták által sűrűn látogatott üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek, illetőleg bizonyos államokban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, továbbá egy külföldön elszenvedett baleset esetén a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás, mindenképpen ajánlatos megfontolni utasbiztosítás megkötését is.

Milyen dokumentumok szükségesek a Kártya igényléséhez?
A Kártya kiadásához az alábbi dokumentumokat kell bemutatni a MEP ügyfélszolgálatán:
1) Személyazonosságot igazoló okmány, (útlevél, személyigazolvány, – új személyi igazolvány esetén lakcím kártya is),
2) TAJ számot igazoló okmány,
3) és az ügyintézés gyorsítása érdekében a nagykorú személyek esetén a jogosultságot bizonyító okmányok, amelyek az alábbiak lehetnek:
a) kereső tevékenységet végzők esetében: eredeti munkáltatói igazolás, tagsági jogviszonyt igazoló cégigazolás, stb.,
b) vállalkozók esetén:
i) egyéni vállalkozói igazolvány,
ii) Bt: kültagnál munkáltatói igazolás, beltagnál társasági szerződés, vagy cégkivonat és aláírási címpéldány
iii) Kft. (ügyvezető) munkáltatói igazolás, vagy társasági szerződés vagy cégkivonat és aláírási címpéldány
c) nyugdíjasok esetében (törzsszámot tartalmazó dokumentum): nyugdíjas igazolvány, vagy nyugdíjmegállapító határozat, illetőleg bármely más dokumentum, amiből kétséget kizáróan megállapítható, hogy az illető nyugdíjban részesül,
d) tanulók esetében: az iskola által kiadott hallgatói jogviszony-igazolás, iskolalátogatási igazolás
e) eltartott közeli hozzátartozó esetében: (pl. házastárs, nagykorú gyermek) bejelentőlap (eltartott hozzátartozókról elnevezésű nyomtatvány), azaz eltartói nyilatkozat.
f) munkanélküli esetén a Munkaügyi Központ által kiállított határozat,
g) Gyed-e lévő esetén, ha tb-kifizetőhely a foglalkoztató, akkor a kifizetőhelytől igazolás, vagy az ellátás folyósításáról szóló igazolás
h) Gyes-en lévő esetén az ellátás folyósításáról szóló igazolás.
i) 0-14 éves esetén: születési anyakönyvi kivonat +lakcímkártya (ha nincs, akkor személyi lap) + TAJ kártya,
j) 14-18 éves esetén személyi igazolvány + lakcímkártya +TAJ kártya
k) 18 év feletti diák esetén:
i) nappali tagozatos hallgató: iskolától hallgatói jogviszonyról igazolás vagy diákigazolvány,
ii) levelező, vagy esti tagozatos hallgató: egyéb jogviszonyt igazoló okmány szükséges (pl. munkáltatói igazolás, vagy eltartott hozzátartozói igazolás)

A fenti igazolások hiányában az intézmény (MEP) nem tudja biztosítani a közigazgatási eljárás törvény által előírt 30 napos ügyintézési határidőnél gyorsabb ügyintézést!

További információk az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatban itt és itt , valamint OEP - Tel: 06 40 200 347

Amennyiben Írországban élsz és dolgozol, itt is kiválthatod ezt a kártyát,amivel Magyarországon is mehetsz orvoshoz. Részletesebben itt olvashatsz erről.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornita.blog.hu/api/trackback/id/tr51788670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása