IWIW klubom

Írországi Magyarok Közössége

Facebook

Magyar szolgáltatók Írországban

Iratkozz fel a listára, így folyamatosan tudod figyelni a magyar érdekeltségű vállalkozások akcióit, valamint ha szükséged van bármilyen szakemberre, egyszerűen utána nézhetsz, hogy a környezetedben esetleg magyar szakembert találsz e.A lista folyamatosan bővül.

Friss topikok

  • Dubbud: SZIA! Írtam facen (2016.06.06. 12:02) Kérdezz-felelek
  • Angéla S Alt: Sziasztok..segítségre lenne szükségem..mi történik ha llejart a jogsim es megfog a rendőr??Bíróság... (2014.11.01. 17:47) Jogosítvány
  • cukornita: @Gyöngyi Maka: Dublin 8 mint ahogy a tobbi kerulet is eleg nagy, nem tudom neked pontosan megmon... (2014.05.25. 11:15) Dublini kerületek
  • Ivy13: Köszönöm szépen a gyors reagálásodat :) Kedves tőled :) (2013.01.26. 10:11) Milyen dokumentumokat érdemes magunkkal hoznunk?
  • marika72: @cukornita: Kedves Cukornita, Köszönjük szépen a válaszokat mindkét témában, ez alapján megprób... (2012.05.07. 23:22) Első szülői értekezlet

Ezekről írtam

Tartalom

Lakáskeresés

2008.11.26. 00:19 | cukornita | komment

Címkék: szállás dublin információk albérlet írország indulás.előtt

A legnagyobb lakásközvetítő internetes honlap a Daft.ie, aminek linkjét jobb oldalra ki is tettem a könnyebb keresés kedvéért, de vannak természetesen más weboldalak is.Pl:gumtree.ie, let.ie, letbynet.com,f indahome.ie, myhome2let.ie és még sorolhatnám. A Google segítségével rengeteg albérletkereső honlapot találsz. A keresőjükbe beállíthatod melyik helyen keresel, hány szobásat,maximum bérleti díj stb.. a legtöbb ajánlat fényképes,térkép van csatolva hozzájuk,úgyhogy tényleg csak válogatni kell.

Amikor megvan a kiválasztott lakás, felhívod a megadott telefonszámot. Legtöbbször persze nem a tulajdonossal fogsz beszelni, hanem a közvetítő iroda alkalmazottjával. Lebeszélitek az időpontot, és o is fogja megmutatni a lakást. Mi pl.5.hónapja lakunk ebben a lakásban, de a tulajjal még soha nem találkoztunk, mert mindent az iroda intéz.

A lakásbérléshez általában szükség van egy személyazonosítóra (személyi,útlevél,jogosítvány),a pénzre (1 havi bérleti díjra, valamint kaucióként plusz meg egy havi bérleti díjra),és van ahol kérnek vagy egy pay slippet, vagy egy munkaszerződést, de ezt nem mindenhol.

Általában 1 évre kötik a szerződést. Ez azt jelenti, hogy ha hamarabb ki akarsz költözni, akkor nem kapod vissza a depozitként lerakott összeget. Ha lejárt az egy év,és meg maradni akarsz,természetesen maradhatsz továbbra is, ha nem volt gond veled.

Figyelmesen olvasd el azt a reszt is a szerződésben (még aláírás előtt),hogy mi van akkor, ha a tulajnak lesz hamarabb szüksége a lakásra,mielőtt a szerződés lejárna.

A lakások (legalábbis Dublinban) többnyire bútorozva vannak,de ezen kívül neked kell venned mindent.A régebbi lakásokban nincs fürdőkád, csak zuhanyzó .Nincs központilag állandóan meleg víz a lakásokban (az újakban sem) ,mikor fürdeni készülsz, előtte be kell kapcsold a vízmelegítőt. Újabb típusúaknál elég 5 perccel a fürdés előtt bekapcsolnod, de laktam mar olyan helyen is,ahol egy órával előtte kellett. Mikor végeztél, ki kell kapcsold a melegítőt, mert ha folyamatosan bekapcsolva van,ha kicsi a tartály felrobbanhat, ha elég nagy,akkor meg a villanyszámládtól kapsz majd sokkot:)

Rezsi:

-lakásbiztosítás, közös költség - általában a tulajdonos fizeti

-villanyszámla - kéthavonta jön a számla,ha a meleg víz és a fűtés is villannyal megy, akkor egy vagyonba kerül télen

-víz - ingyenes

-gáz - egyes régebbi lakásokban szokásos, hogy az albérleti díjban benne van a gázfűtés is, amit a tulaj fizet az egész házra általányban, de újabban mar gázórák vannak felszerelve a lakásokban, ami alapján annyit fizetsz,amennyit használsz. Erre érdemes rákérdezni .

-tv- általában az alapcsomag pár csatornával benne van a bérleti díjban, de ha nagyobb csomagot akarsz rendelni, vagy esetleg internet elérhetőséget, akkor azt neked kell fizetned. Van most mar itt is TV licence,ami névre szóló,ezt természetesen neked kell fizetned,ez független attól,hogy éppen hol élsz.

Hirdetésekben előforduló kifejezések

share - egy lakásban többen laknak, és abból kiadó egy szoba

room share - a szobát kell megosztanod valakivel

flat,apartament - társasházi lakás, általában a régi építésű lakásokra használják a flat-et,az újabbakra az apartamentet.

bedrom-hálószoba

living rom-nappali

parking - parkolóhely az autónak, erre is rá kell kérdezni,hogy benne van - e a lakásbérletben, vagy külön kell fizetni érte. Itt nem parkolhatsz akárhol,keményen ellenőriznek. Ha jól tudom most 70 - 90 € egy bilincslevétel.

 

 

Persze aki már itt él, nem csak neten kereshet magának lakást. Vannak lakásközvetíto irodák is szerte a városban, és persze az újságokat is lehet böngészni.(Evning Herald, Buy and Sell)

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornita.blog.hu/api/trackback/id/tr72788936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása