IWIW klubom

Írországi Magyarok Közössége

Facebook

Magyar szolgáltatók Írországban

Iratkozz fel a listára, így folyamatosan tudod figyelni a magyar érdekeltségű vállalkozások akcióit, valamint ha szükséged van bármilyen szakemberre, egyszerűen utána nézhetsz, hogy a környezetedben esetleg magyar szakembert találsz e.A lista folyamatosan bővül.

Friss topikok

  • Dubbud: SZIA! Írtam facen (2016.06.06. 12:02) Kérdezz-felelek
  • Angéla S Alt: Sziasztok..segítségre lenne szükségem..mi történik ha llejart a jogsim es megfog a rendőr??Bíróság... (2014.11.01. 17:47) Jogosítvány
  • cukornita: @Gyöngyi Maka: Dublin 8 mint ahogy a tobbi kerulet is eleg nagy, nem tudom neked pontosan megmon... (2014.05.25. 11:15) Dublini kerületek
  • Ivy13: Köszönöm szépen a gyors reagálásodat :) Kedves tőled :) (2013.01.26. 10:11) Milyen dokumentumokat érdemes magunkkal hoznunk?
  • marika72: @cukornita: Kedves Cukornita, Köszönjük szépen a válaszokat mindkét témában, ez alapján megprób... (2012.05.07. 23:22) Első szülői értekezlet

Ezekről írtam

Tartalom

Kilmainham Gaol

2012.07.11. 09:08 | cukornita | komment

Címkék: turizmus kirándulás dublin információk írország látnivalók dublini.látnivalók

A Kilmainham Gaol azaz Kilmainham börtönmúzeum Dublin 8-ban, az Inchicore Road-on található.A belépő jelenleg (2012-ben) 6 euró perfő, mely az idegenvezetést is tartalmazza.

A Kilmainham börtön elég fontos szerepet játszott az ír történelemben, ugyanis az ír függetlenségi mozgalmak főszereplői kerültek ide elsősorban.

1796-ban épült, és 1924-ig működött börtönként. A kiállítást 1966-ban, az 1916-os forradalom ötvenedik évfordulóján Eamon De Valera köztársasági elnök nyitotta meg, aki az 1916-os forradalom leverése után maga is eltöltött itt egy kis időt.

Megismerhetjük Joseph Plunkett és Grace Gilford történeté, akik itt, a templomban házasodtak össze, néhány órával a férfi kivégzése előtt. Az esküvő alatt csak az igen hagyhatta el a szájukat , egyébként nem is szólhattak egymáshoz, majd egy 10 perces együttlétet kaptak a férfi cellájában, természetesen egy őr jelenlétében.

Szűk folyosókon haladva megpillanthatjuk a börtön cellákat.Az idegenvezető meséiből megtudjuk, hogy a 200 cellára több mint 9000 rab jutott.Nők,férfiak,gyerekek nem elkülönítve, hanem összezárva voltak elhelyezve.Még a folyosókon is fogvatartottak, mégis a 19.században, a nagy éhínség időszakában sokan arra pályáztak, hogy a rettenetes körülmények ellenére is bekerülhessenek ide, ugyanis itt legalább naponta kétszer ennivalót kaptak.Érkezéskor egy szál gyertyát kaptak, mely melegítésre és világításra szolgált, de igencsak be kellett osztaniuk, hisz 2 hétre járt egy szál gyertya.

1840-ben tűz ütött ki  a börtönben,és ekkor építették a tágasabb, három szintes , körfolyosós új szárnyat.Ezt az épületrészt azóta már láthattuk filmekben, videó klippekben is.

Pl Az olasz meló című filmen itt forgattak egy jelenetet, vagy a U2 zenekar itt forgatta A Celebration című dalának videoklipjét.

kilmainham-gaol-inchicore-road-dublin-8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornita.blog.hu/api/trackback/id/tr954986020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása