IWIW klubom

Írországi Magyarok Közössége

Facebook

Magyar szolgáltatók Írországban

Iratkozz fel a listára, így folyamatosan tudod figyelni a magyar érdekeltségű vállalkozások akcióit, valamint ha szükséged van bármilyen szakemberre, egyszerűen utána nézhetsz, hogy a környezetedben esetleg magyar szakembert találsz e.A lista folyamatosan bővül.

Friss topikok

  • Dubbud: SZIA! Írtam facen (2016.06.06. 12:02) Kérdezz-felelek
  • Angéla S Alt: Sziasztok..segítségre lenne szükségem..mi történik ha llejart a jogsim es megfog a rendőr??Bíróság... (2014.11.01. 17:47) Jogosítvány
  • cukornita: @Gyöngyi Maka: Dublin 8 mint ahogy a tobbi kerulet is eleg nagy, nem tudom neked pontosan megmon... (2014.05.25. 11:15) Dublini kerületek
  • Ivy13: Köszönöm szépen a gyors reagálásodat :) Kedves tőled :) (2013.01.26. 10:11) Milyen dokumentumokat érdemes magunkkal hoznunk?
  • marika72: @cukornita: Kedves Cukornita, Köszönjük szépen a válaszokat mindkét témában, ez alapján megprób... (2012.05.07. 23:22) Első szülői értekezlet

Ezekről írtam

Tartalom

Milyen dokumentumokat érdemes magunkkal hoznunk?

2007.04.14. 21:31 | cukornita | komment

Címkék: referencia gyógyszer dublin bankkártya dokumentumok útlevél információk albérlet írország személyi indulás.előtt c.v.

Milyen dokumentumokat vigyünk magunkkal?

  • Útlevél.Bár sokan mondják, hogy teljesen felesleges, hisz az országba beutazhatunk sima személyivel. Én azért azt szoktam mondani, hogy akinek megvan, ne hagyja otthon. Itt ugyanis még mindig az az első számú személyi beazonosító. Akinek pedig nincs jogosítványa, azoknak kötelező! Ugyanis már a PPS - hez is két fényképes ID - t kérnek, és erre legalkalmasabb otthoni papírok a személyi igazolvány, az újfajta  jogsi és az útlevél.
  • Személyi igazolvány.Erről csak annyit mondanék, hogy akinek még a régi fajta könyves személyije van, érdemes otthon lecserélni az új, európai uniós fajtára. El kell ugyan fogadják a régi fajta személyit is, de mégis könnyebb egy olyan irattal elintézni bármit, amit az itteni ügyintézők is jól ismernek. Felesleges bosszankodást lehet megelőzni a cserével.
  • Taj kártya, Adókártya.Itt nincs szükség igazából egyikre sem. Egyedül a PPS igénylésnél kell beírni egy otthoni személyi azonosítót, ide szoktuk vagy a tb számot vagy az adóazonosító számot beírni, de magát a kártyát nem kell bemutatni.
  • Születési, Házassági Anyakönyvi kivonat.Ez különösen a gyermekes családokat érinti. A gyerekek születési anyakönyvi kivonatára szükség lesz, amikor a Családi Pótlékra (Child Benefit ) az igénylést beadjuk. Érdemes felkészülni arra, hogy nem biztos, hogy visszakapjuk, ergo, ha szeretnénk hogy maradjon is egy példány belőle nekünk, akkor otthon kérjünk ki az anyakönyvi hivataltól egy hiteles másolatot.(Vidékiek időben rendeljék meg, mert Budapesten állítják ki, és idő, amíg megérkezik. Jómagam Nyíregyházán igényeltem, és belekerült majd két hétbe , mire átvehettem.(Itt a követségen is lehet egyébként igényelni, de az is időbe tellik mire megjön, meg otthon ha már úgy is készül ki az ember, könnyebb elintézni ezt is.)Azért írom hogy nem biztos, mert bár eredetit kérnek az igényléshez, és azt jelzik hogy nem is adják vissza, volt akinek sikerült egy fénymásolattal is letudnia.Házassági anyakönyvi kivonatról nem kell hiteles másolatot kérni, elég az eredetit lefénymásolni. Erre akkor lesz szükség, amikor a házastársak kedvezményes adózásához nyújtjuk be a kérelmet.

 

  • Meghatalmazás.Ez otthonra szükséges. Amíg ugyanis itt vagyunk, érkezhetnek nevünkre szóló hivatalos papírok. Különösen azok figyeljenek oda ezekre, akiknek korábban vállalkozásuk volt. Ugyanis még évekkel a vállalkozás befejezése után is érkezhetnek ilyen-olyan hivatalos levelek, melyek személyes megjelenésünket kívánják egy-egy ügyben. Ilyen estre jól jön egy megbízható személy, aki eljár helyettünk hivatalos ügyekben. Én személy szerint Apámat kértem fel erre a feladatra.Figyelem! Nem minden ügyben fogadják el a két tanú előtt aláírt meghatalmazást. Erre találták ki a közjegyzőt. Közjegyző előtt tett meghatalmazást viszont minden hivatalos helyen (posta kivételével) elfogadnak. Ha úgy van megírva, akár a bíróságon is képviselhet bennünket a meghatalmazott.Akinek nincsenek hivatalos ügyei folyamatban, azoknak persze nem szükséges több ezreket költeni egy közjegyző előtt leírt meghatalmazásra, de volt vállalkozóknak mindenképp ajánlott. Még mindig olcsóbb, mint egy hét napon belüli hazautazás költsége egy levélke miatt.  Ha mégsem költünk közjegyzőre, akkor érdemes egy pár sima fehér lapot aláírni előre, odaadni megbízható személyünknek, aki szükség esetén felé írja az aktuális meghatalmazás tárgyát.Ez annyira persze nem törvényes, de jól jöhet.Nem tőlem hallottátok az öteletet;)

 

  • Postai Meghatalmazás.Ez azoknak ajánlatos, akik üresen hagyják otthon a lakásukat. Mert valakit azért biztos mindenki megbíz, hogy nézzen rá a házra, ürítse a postaládát stb..de ha érkezik egy hivatalos ajánlott levél a nevünkre, ha nincs velünk közös lakcímen az illető, nem fogja tudni felvenni a levelet. A Magyar Posta még a közjegyzői papírra sem adja ki az ajánlott levelet. Ehhez csakis az ő általuk kiadott kártyával rendelkező személy férhet hozzá, rajtunk kívül.Ennek a menete a következő, megbízottunkkal elsétálunk a postára, és előadjuk,hogy ezentúl szeretnénk, ha kiadnánk a leveleinket neki. Szükség lesz mindkét fél igazolványára, lakcímkártyára. A postán vesznek a meghatalmazottól egy aláírásmintát, és adnak az illetőnek egy kis kártyát. Ha jól emlékszem ez két évre szól, a későbbiekben meghosszabbíttatható, akár nélkülünk is. A kártya ingyenes.

 

  • Magyarországi bankszámla, devizaszámla.Ha időnként pénzt akarunk hazaküldeni, akkor ugye nem kell mondanom, hogy ehhez szükséges egy magyarországi bankszámla. Ha szeretjük ott átváltani forintra a pénzünket ahol éppen többet adnak érte, akkor érdemes nyitnunk egy euró alapú devizaszámlát.

 

  • Gyógyszer.Ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, egyértelmű,hogy otthon feltankol belőle, amennyire csak tud. De egyszer az is elfogy. Ha nem küldöztetni akarunk otthonról, akkor mindenképp érdemes egy papírkát kihozni abból, ami a gyógyszeres doboz belsejében található. Ezen van ugyanis feltüntetve a gyógyszer pontos összetevője, ami alapján az itteni orvos fel tudja írni a pontos itteni megfelelőjét. Mert bár eddig még nem találkoztam olyannal, ami otthon volt és itt nincs, de a nevük sok esetben eltér a megszokottól.

 

  • Munkareferencia.Álláskeresésnél nagyon jól jön a volt munkaadónktól egy referencia. Ha tehetjük, ne halasszunk el ilyet kérni, természetesen angolra lefordítva.
  • Lakás referencia.Albikeresésnél is gyakran kérnek referenciát előző albérletünk tulajától. Nincs kikötve hogy Írországi referencia kell, úgyhogy akár otthonról is hozhatjuk azt. Egy plusz pontot jelent mindenképp lakáskeresésnél. Ez egy amolyan bennünket fényező levélke, melyben a tulaj leírja milyen megbízhatóak vagyunk, sosem késtünk a fizetéssel, rendben tartottuk a lakást stb.. Legegyszerűbb, ha mi magunk megfogalmazzuk, és szépen aláíratjuk.Vannak persze, akik otthon saját lakásban laktak, de egy ilyen kegyes hazugságlevélke könnyebb helyzetbe hozhat bennünket;)

 


  • Önéletrajz.Ezt is jó, ha otthon nyugodt körülmények között megfogalmazzuk különböző variációkban. Itt az első napok újdonságai le fognak kötni, nem lesz kedvünk vacakolni még ezzel is. Márpedig különösen azoknak akik nem kész melóhelyre jönnek, hanem csak úgy a habokra, szükségük lesz rá már az első napokban az álláskeresésnél.

 

Nagyjából ezek azok a papírok, amiket én mindenképp fontosnak tartok, és melyekre nekem szükségem volt és van.

Természetesen a különböző munkákhoz kérnek iskolai végzettségről szóló iratokat, ne felejtsük otthon az utazási jegyeket stb..de gondolom ezekkel mindenki tisztában van:)

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornita.blog.hu/api/trackback/id/tr45788646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása